BIZIT plus

AI filmovi: Revolucija  koju niko ne želi

Stvaranje umetnosti nije sterilan, robotski proces, pa zbog toga zbunjuje što pojedini eksperti govore o AI sistemima koji bi mogli da zamene slikare, fotografe, pisce, čak filmadžije.

PCPress.rs Image

Neka AI rešenja su ruku na srce zanimljiva, pa je Midjourney na primer privukao pažnju ljubitelja lepih stvari. Nekoliko umetnika je to probalo da iskoristi, a tko što su od kraja 2022. godine počeli da generišu snimke iz filma koji ne postoji, a baš uz pomoć ovog sistema. Trend su nazvali „AI filmografija“, ali rezultat nije ništa više od simpatičnih slika.

Midjourney radi tako što korisnik unese tekst, na osnovu kojeg sistem potom pravi slike. Dakle od kreativnosti je potrebna samo funkcionalna pismenost. AI imitira stilove poznatih umetnika koji su ljudska bića, pa se nameće i problem autorskih prava. Za neke umetnike je to problem, drugi pak kreiraju nove, izmišljene pravce uz pomoć novog alata.

Istina je da je rad s Midjourney sistemom ukucavanje nekoliko reči i klik na taster, ali pojedini i dalje veruju da je više od toga. Ostaje nam da vidimo kako će sve ovo uticati na umetnost – za sada se čini da nema tog AI sistema koji će moći da postane rival velikim rediteljima.

Pročitajte i:  Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: