Perseverance: Nove priče o rekama na Marsu

Perseverance rover agencije NASA je prikupio prvi uzorak iz novog dela misije, a u pitanju je kamen iz delte u oblasti Jezero krater. Uzorci bi trebalo da stignu na Zemlju, gde će nauci uz pomoć snažne opreme početi potragu za tragovima života.

PCPress.rs Image

Stariji Curiosity dizajn inspirisao je novi, još moćniji rover Perseverance, koji je put Marsa krenuo u julu 2020, da bi se na njegovu površinu spustio 18. februara 2021. Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“. Rover veličine prosečnog automobila se ipak spustio na planetu, u oblast Jezero kratera, gde mnogi objekti nose imena po toponimima sa naših prostora. Uz pomoć bušilice, koja je smeštena na vrh robotske ruke, rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da materijali na Zemlju stignu početkom 2031. godine.

Pored potrage za „marsovskim mikrobima“, naučnici će tragati i za dokazima da su Crvenom planetom tekle reke. Perseverance rover se dakle „šeta“ po oblasti Jezero krater, a zainteresovani mogu da ga prate i preko interaktivne mape. Mapa ima dva sloja: jedan s intenzivnijom bojom i drugi s prirodnom. Neke boje su izmenjene u oba sloja, kako bi se bolje videle određene oblasti. Cilj misije je potraga za ostacima i tragovima o nekadašnjem životu, kao i sakupljanje uzoraka koji bi jednog dana trebalo da stignu do Zemlje.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Poslednji prikupljeni uzorak je 16. po redu, a deo je stene koja je dobila ime “Berea” – naučnici veruju da se formirala od rečnih nanosa, što je dokaz da je nekad bilo tekuće vode. To znači da u uzorku ima i materijala iz drugih oblasti koje su s Jezero kraterom bile povezane prastarim rekama. Ostaje da se vidi hoće li se iz toga saznati o klimatskim promenama koje su promenile površinu ove planete.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,