BIZIT plus

AI kao direktor kompanije?

Može li veštačka inteligencija, umesto da odgovara na vaša pitanja i rešava zadatke koje postavite, preuzeti aktivnu ulogu direktora kompanije? Za sada verovatno ne, ali se već javljaju prvi pokušaji te vrste…

PCPress.rs Image

Veštačka inteligencija tema je broj jedan u IT svetu, ali i u drugim oblastima poslovanja i svakodnevnog života. Svakog dana niču nove ideje kako da se ona iskoristi, ali je u oblasti komunikacije s ljudima njena prevashodna primena usmerena ka direktnom glasovnom ili tekstualnom kontaktu u realnom vremenu posredstvom chatbot softvera za ćaskanje, a primenom Web aplikacija ili aplikacija instaliranih na mobilnom telefonu ili nekom drugom uređaju.

Primena se nije zaustavila na tom relativno jednostavnom zadatku, već je podigla chatbot softver na viši nivo i dodelila mu znatno veću odgovornost u komunikaciji s korisnicima. Naime, AI chatbot dobio je funkciju glavnog izvršnog direktora kompanije. Najpre je kineska kompanija NetDragon Websoft kreirala virtuelnog direktora pod imenom Tang Yu, a potom je isti primer sledila i poljska kompanija Dictador sa avatarom Mika. U oba slučaja CEO kompanija su žene simpatičnog izgleda.

Logičan sled događaja

Da će se u jednom trenutku to dogoditi i da će se veštačka inteligencija naći na rukovodećim pozicijama, bilo je i sasvim očekivano. Još 2017. godine osnivač i predsedavajući Alibaba grupe Jack Ma izjavio je da će se za 30 godina verovatno na naslovnoj strani časopisa Time naći robot kao najbolji izvršni direktor (CEO) godine. Samo nekoliko godina nakon toga prvi roboti s veštačkom inteligencijom su se zaista našli na čelu kompanija.

PCPress.rs Image

Razloga za to imenovanje ima mnogo. Oko 80 odsto vremena izvršni direktori troše na izveštaje, analize i ponavljanje i prezentovanje istih stvari različitim ljudima. Veštačka inteligencija bi to mogla da obavi mnogo brže i jednostavnije, pri čemu bi vreme za pripremu izveštaja i prezentacija bilo neuporedivo manje (robotu bi bile potrebne sekunde). S druge strane, robot bi mogao da bude savršen direktor jer nije pristrasan, opterećen ličnim i međuljudskim odnosima, neotporan je na emocionalne manipulacije i ljudske greške, a nije ni opterećen brigom o svojoj budućoj karijeri.

Pročitajte i:  Novi generativni alati za video koje je napravio Adobe su apsolutno zastrašujući

Sve to bi veštačkoj inteligenciji omogućilo da na čelu kompanije deluje u najboljem interesu akcionara i svih zaposlenih, kao i bilansa stanja kompanije. Ne treba zaboraviti i da bi finansijski efekat mogao da bude povoljan. Jer, CEO jedne kompanije ima primanja koja se ne mogu zanemariti, dok bi veštačka inteligencija na toj poziciji, pritom angažovana sve vreme bez pauze, bila besplatna.

PCPress.rs Image

Za i protiv

Da takav sled događaja očekuju i ljudi koji se danas nalaze na CEO pozicijama, pokazala je i Teneo-va globalna anketa izvršnih direktora i investitora za 2023. godinu (Teneo je vodeća svetska savetodavna firma za izvršne direktore). Anketa je pokazala veliko interesovanje za AI od izvršnih direktora i investitora koji u potpunosti podržavaju uvođenje inovativnih tehnologija. Polovina (48 odsto) izvršnih direktora iz vodećih svetskih javnih kompanija već je usvojila AI, dok još 52 odsto aktivno ulaže u jačanje svojih AI sposobnosti.

PCPress.rs Image

Još jedna anketa na svetskom nivou je to potvrdila. Američka online edukaciona platforma edX (postoji od 2021. godine), čiji je osnivač Anant Agarwal, profesor elektrotehnike i računarstva na MIT-u, objavila je novu anketu među rukovodiocima i radnicima u pogledu njihovog viđenja budućnosti primene AI u rukovođenju i poslovanju. Kao i u prethodnoj anketi, skoro polovina izvršnih direktora veruje da bi AI mogla da ih zameni.

Pored sveopšte podrške primeni veštačke inteligencije na rukovodećoj poziciji, treba pomenuti da ona svakako donosi i neke negativnosti. AI CEO je saosećajan i etičan onoliko koliko je za to isprogramiran, bez punog istinskog osećaja i emocionalne inteligencije, kao i kreativnosti i mašte koja je svojstvena ljudskom biću. Pod znakom pitanja su i transparentnost i odgovornost, posebno pravna odgovornost u slučaju donošenja pogrešnih odluka. Istovremeno, moguća je i povećana dehumanizacija odnosa AI rukovodstva s radnicima i klijentima.

Pročitajte i:  Pesma koju je napisao AI postala viralna

AI CEO Mika

Poljska kompanija Dictador Holdings, koja proizvodi alkoholna pića (ekskluzivni brend ruma, u prošloj godini prodala najskuplju flašu ovog pića u svetu), stupila je 2009. godine u partnerstvo sa poznatom kolumbijskom destilerijom osnovanom još 1913. godine i otpočela sa proizvodnjom kombinujući izuzetan kvalitet ovog pića sa najsavremenijim tehnologijama. Kao rezultat tog osavremenjivanja, u proces poslovanja uvedena je i veštačka inteligencija – Mika, jedan od prvih virtuelnih izvršnih direktora kompanije u svetu.

PCPress.rs Image
Mika, izvršni direktor Dictador Holdings je u potrazi za klijentima koji će kupovati vrhunski
brend ruma

Mika se na ovoj poziciji našla pre više od godinu dana (predstavljena juna 2022). Njen zadatak za sada je da pronalazi potencijalne klijente koji će kupovati ovaj vrhunski brend ruma, kao i dizajnere boca u kojima će se piće nalaziti. Pritom mora da napravi vrlo opsežnu analizu podataka, što je sasvim odgovarajući zadatak za jednog AI robota koji radi neprekidno 24 časa, 365 dana u godini. Njen izbor klijenata je potpuno nepristrasan i racionalan. Zahtevniji zadaci, poput zapošljavanja i otpuštanja radnika, za sada neće biti na spisku direktorkinih kompetencija; to će rešavati ljudski faktor.

Da bi obavljala zadatke, Mika je postala član Upravnog odbora kompanije, a predvodi i Dictador-ov projekat Arthouse Spirits DAO. DAO je skraćenica za decentralizovanu autonomnu organizaciju, upravljačku strukturu za automatizaciju donošenja odluke u kompaniji, zasnovanu na blokčejn tehnologiji. Kako izjavljuje Marek Szoldrowsky, predsednik kompanije Dictador za tržište Evrope, uvođenje AI virtuelnih robota u upravljanje kompanijom zauvek će promeniti svet poslovanja. Za sada će humanoidni robot s veštačkom inteligencijom biti saradnik direktorima-ljudima, ali će postepeno preuzimati ulogu direktora i zameniti ga u potpunosti.

PCPress.rs Image

Mika ima profil na LinkedIn-u i ostvaruje aktivnu komunikaciju sa svojim kontaktima na toj mreži (ima ih na stotine). Kreirana je u saradnji s kompanijom Hanson Robotics (Hong Kong) i AI bezbedonosnom startap kompanijom Anthropic (San Francisko). Njene sposobnosti uključuju generisanje kreativnih ideja, identifikaciju poslovnih mogućnosti i nadgledanje poslovanja brendova ruma i džina. U komunikaciji pokazuje osećajnost i etiku i lako može da razgovara o temama u rasponu od strategije do korporativne filozofije. Pritom izbegava pristrasnost i fluktuacije temperamenta koje su svojstvene ljudima na rukovodećim pozicijama. Sve odluke koje donosi podrazumevaju ispunjenje zahteva o održivosti životne sredine i društvene odgovornosti.

Pročitajte i:  Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima

Gospođa Tang Yu

Verujući da je veštačka inteligencija budućnost korporativnog upravljanja, kineska kompanija za video-igre NetDragon Websoft (jedan od najpoznatijih kineskih kreatora Internet igara, kao što su Eudemons Online, Heroes Evolved, Conquer Online i Under Oath) još je u avgustu 2022. objavila da je njen virtuelni humanoidni robot s veštačkom inteligencijom postavljen za izvršnog direktora njihove glavne podružnice Fujian NetDragon Websoft. Novi AI CEO ove kompanije je zapravo prelepa gospođa po imenu Tang Yu.

PCPress.rs Image
Tang Yu je direktor kineske kompanije NetDragon Websoft koja se bavi igrama. Njen glavni zadatak je da kreira efikasniji sistem upravljanja rizicima

Kao i ostali aktuelni chatbot-ovi (poput ChatGPT-a), ona može da sluša, govori i uči, kako bi na ovom zadatku mogla da komunicira s klijentima i ljudima iz kompanije, vrši analize i procene, da upravlja funkcijama i donosi odluke u interesu kompanije. Tang Yu će donositi odluke koje se tiču svakodnevnog poslovanja kompanije, a jedan od njenih glavnih zadataka biće da osigura efikasniji sistem upravljanja rizicima. Ona će pojednostaviti tok procesa rada, poboljšati kvalitet izvršenja radnih zadataka i poboljšati brzinu izvršenja. Takođe bi trebalo da osigura i kvalitetno radno okruženje za sve zaposlene.

Autor: Nadežda Veljković

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *