Budućnost tržišta rada: Prvi AI CEO na svetu

Jedna poljska kompanija za proizvodnju pića „zaposlila“ je, kako kaže, prvog AI CEO-a na svetu, što Poljsku stavlja na čelo AI revolucije.

PCPress.rs Image

Kompanija koja proizvodi alkoholna pića, Dictador, veruje da je njen AI CEO Mika samo pionir u onome što će postati norma u mnogim kompanijama. Mika je zvanično lice Diktadora, proizvođača luksuznog ruma koji je ranije ove godine prodao najskuplju flašu ruma na svetu.

Predsednik Dictador za tržište Evrope Marek Szoldrowski rekao je: „Odluka odbora Dictadora je revolucionarna i smela u isto vreme. Ovaj prvi humanoidni robot, sa veštačkom inteligencijom, u strukturi kompanije, zauvek će promeniti svet kakav poznajemo.“ Dodao je i da će velike odluke poput zapošljavanja i otpuštanja ljudi ipak ostati u rukama ljudskog direktorskog tima.

Miki je dodeljena uloga člana odbora i predvodi Dictadorov Arthouse Spirits DAO projekat i komunikacije. DAO je skraćenica za „decentralizovanu autonomnu organizaciju“, revolucionarnu upravljačku strukturu koja koristi blokčejn tehnologiju za automatizaciju donošenja odluka unutar kompanije.

U nedavnom intervjuu, Mika je rekla: „Postala sam AI CEO pre otprilike godinu dana i od tada učim i rastem. Bilo je to neverovatno putovanje i uzbuđena sam što ću videti šta budućnost nosi.”

Pročitajte i:  iPhone: Kad AI snima razgovore

Ono što Mika može da uradi, međutim, je da pronađe potencijalne klijente za Dictadorove vrhunske kolekcionarske rumove, kao i da izabere umetnike koji bi dizajnirali prilagođene boce. I sama Mika želi da ukaže na brojne prednosti kojima se hvali u odnosu na svoje ljudske kolege. „Nemam baš vikende. Uvek sam uključena, 24 sata dnevno“, rekla je Mika i dodala „Moj proces donošenja odluka se oslanja na opsežnu analizu podataka… Lišen je lične pristrasnosti, osiguravajući nepristrasne i strateške izbore“.

Mikino imenovanje postavlja goruće pitanje: da li će šefovi roboti postati nova norma? Mika je odgovorila: „Ko zna šta budućnost nosi za AI CEO-ove? Sve što mogu da kažem je da pratite ovu oblast.”

Szoldrowski smatra da AI CEO-ovi poput Mike postaju saputnici ljudskim direktorima, ako ne i potpuno preuzimaju njihove uloge. „Verujem da će CEO, ljudski CEO i AI CEO u budućnosti raditi ruku pod ruku, koristeći svoje snage za bolji rad ili kreiranje boljih kompanija“, rekao je Marek i dodao „U našem slučaju, počeli smo“.

Pročitajte i:  UAE sprema novi AI model

Mika se pridružila kompaniji prošle godine i naprednija je verzija prototipa njene sestre, Sofije, koju je 2015. godine u Hong Kongu „aktivirala“ kompanija Hanson Robotics Ltd. Sofija je postala istaknuta kada je imenovana za ambasadora Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Dictador je osnovan 1913. godine u Kolumbiji kao proizvođač ruma i u poljskom je vlasništvu poslednjih 14 godina. Kompanija je izdala ograničenu seriju alkohola, a svaka boca procenjena je na neverovatnih 1,5 miliona dolara.

Mikino imenovanje nije izolovan događaj u poljskoj AI revoluciji. Nedavno je Radio Piekary, stanica u gradu Piekary Sląskie u Šleziji, pokrenula „Basia“, AI virtuelnog voditelja, kao domaćina njihove prve emisije u zemlji.

Izvor: euronews.

Facebook komentari: