ePlaneta

AI koji automatski menja zastarele informacije u Wikipedia člancima

Nije na odmet biti skeptičan prema Wikipedia člancima, bez obzira što su sada znatno pooštrena pravila objavljivanja na ovoj online enciklopediji. Glavni razlog je što urednici članaka ne mogu fizički da postignu da blagovremeno isprave sve uočene greške. Naravno, postoje i botovi čiji je zadatak da provere šablone pisanja ili da identifikuju neprimerene članke.

PCPress.rs Image

Međutim, istraživači sa MIT-a su predstavili mnogo elegantnije rešenje za ispravku Wikipedia članaka. Oni su razvili AI sistem koji je u stanju da automatski izmeni zastarele delove teksta, pri čemu će članci zadržati ljudski ton.

Ovaj sistem mašinskog učenja treniran je da prepozna razlike između rečenica u Wikipedija člancima i rečenica koje imaju ažurirane činjenice. Ako su te razlike kontradiktorne, sistem koristi „neutrality masker“, kako bi označio delove teksta za brisanje, ali i delove koje neosporno treba zadržati. Nakon toga, poseban framework odlučuje na koji način će da se preformuliše tekst, tako da koristi pojednostavljenu reprezentaciju neophodnih činjenica u članku.

Ovaj sistem može da se iskoristi i za neke druge namene. Ako bi se istrenirao sa nekim drugim ulaznim podacima, mogao bi da se upotrebi i kao efikasan alat za pronalaženje lažnih vesti.

Pročitajte i:  Komentar: Stigao je 4o

Ova tehnologija u sadašnjem obliku ipak nije spremna za puštanje u javnost. Urednici sa Wikipedia-e su preciznost ove tehnike ocenili sa 4 (od 5) kada je u pitanju pronalaženje i zamena zastarelih činjenica, a ocenom 3.85 kada je u pitanju gramatička ispravnost rečenica. Ovo nije savršen rezultat, ali je bolji od drugih sistema za generisanje teksta. Ukoliko bi istraživači sa MIT-a uspeli da još malo poboljšaju AI, on bi mogao da bude upotrebljiv za manje izmene u Wikipedia člancima, koje urednicima enciklopedije oduzimaju dosta vremena, a nisu mnogo vidljive korisnicima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,