Top50 Glas publike

AI medicinsko pomagalo koje detektuje prelom zglobova

Da biste otkrili prelom, obično morate da taj deo tela podvrgnete rentgenu, nakon čega ga doktor pogleda kako bi potražio prelom. Ponekad se može prevideti, u zavisnosti od toga koliko je prelom mali, ali će to uskoro da bude rešeno s obzirom da je FDA odobrila upotrebu uređaja OsteoDetect kompanije Imagen.

PCPress.rs Image

OsteoDetect je dijagnostički AI alat koji ima mogućnost otkrivanja preloma distalnog radijusa zglobova. Koristeći AI, algoritam će proučavati 2D rentgenske zrake kako bi potražio znake preloma i označio ih za detaljnije istraživanje. Kao što je FDA naglasio, ovaj alat nije zamišljen da zameni doktore, već da pomogne pri otkrivanju i potencijalno će skrenuti pažnju lekarima na područja koja bi oni možda propustili.

Kada će se OsteoDetect pojaviti nije precizirano, ali njegovo odobrenje je dobra vest koja otvara put za veću upotrebu AI-a u medicini u budućnosti. Već smo videli interesovanja za AI u oblasti medicine. Na primer, nedavno je vlada Velike Britanije obećala da će izdvojiti sredstva za razvoj AI-a koji se može koristiti za dijagnozu raka mozga. Takođe smo videli kako neki istraživači koriste AI da predvide kada bi pacijenti mogli da umru kako bi mogli da im produže život.

Pročitajte i:  Studentski hakaton AIBG Belgrade - The long night is coming

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,