AI robot kao član SpaceX posade

SpaceX je 29. juna lansirao svoju petnaestu teretnu misiju koja se zaputila ka NASA-inoj Internacionalnoj svemirskoj stanici, te ponela oko 2.700 kilograma zaliha koje su smeštene na vrh Falcon 9 rakete.

Tako je letelica ponela zalihe hrane i vode za šestoro astronauta koji žive na stanici, ali i nove tehnologije koje bi trebalo da se testiraju u uslovima mikro gravitacije, a tu je i prvi AI robot koji će postati član posade u okviru stanice.

Naime, radi se o robo-astronautu koji je poneo ime CIMON, što je skraćenica od Crew Interactive Mobile Companion, a liči na loptu za odbojku koja ima ekran sa strane. Displej prikazuje jednostavno lice, koje podseća na ona iz crtanih filmova, a koje robot koristi za interakciju sa ljudskim bićima. CIMON za kretanje koristi 14 ugrađenih ventilatora koji okretanjem pokreću loptasto telo, a tako što usisavaju, te ispuštaju vazduh. Tako robot može lako da pluta u uslovima bez gravitacije, te dolazi do astronauta koji prethodno izgovore njegovo ime.

Pročitajte i:  Robot - puž izvlači mikroplastiku iz okeana 

CIMON-a je razvila kompanija Airbus za nemačku Nacionalnu kosmičku agenciju, a cilj je da se ispita koliko ovakvi roboti mogu da olakšaju život u kosmosu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,