BIZIT plus

PPF grupa preuzela Telenor za 2,8 milijardi evra

Češka PPF grupa je završila sa preuzimanjem telekomunikacionih kompanija mobilnog operatora Telenor. Podsetimo, akvizicija je obuhvatala sve zemlje na području Centralne i Istočne Evrope u kojima je poslovao Telenor, tačnije delove grupe koji su poslovali u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji. PPF grupa je dobila sva neophodna odobrenja relevantnih institucija i okončala sve preostale procedure. Rezultat toga je da od sada PPF grupa ima punu kontrolu nad operacijama Telenora u svim pomenutim zemljama.

Ukupna vrednost kompletnog poslovnog aranžmana je iznosila 2,8 milijardi evra. PPF grupa je transakciju finansirala pozajmicom grupe kreditora. Ovo je najveće preuzimanje izvršeno u telekomunikacijskom sektoru Centralnoistočne Evrope od 2011. godine. Podsećamo čitaoce da je svojevremeno norveški Telenor platio milijardu i 513 miliona evra samo za preuzimanje srpskog operatora mobilne telefonije Mobi 63.

Tokom juna ove godine, PPF grupa je objavila da će preuzeti i 100% vlasništva nad Telenor bankom u Srbiji po dobijanju neophodne dozvole od strane Narodne banke Srbije, kao što je pcpress.rs već pisao.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku