AI skrining ubrzava detekciju kancera i smanjuje obaveze radiologa

Studija koja je nedavno objavljena u Lancet Oncology žurnalu, ukazuje da upotreba veštačke inteligencije u očitavanju mamograma kancera može za polovinu da smanji učešče radiologa u tom procesu, bez povećanja broja lažno pozitivnih rezultata. Istraživanje je pokazalo da su rezultati koje je davao AI bila na nivou rezultata koje su davali radiolozi, radeći u paru.

PCPress.rs Image

Rezultat studije ukazuje da AI podržan mamografski pregled daje slične rezultate u otkrivanju kancera, kao standardna procedura duplog očitavanja, pri čemu se rezultati dobijaju znatno brže. To sve ukazuje da je upotreba veštačke inteligencije u ovom domenu medicine bezbedna procedura.

Istraživanje je sproveo tim sa Lund Univerziteta u Švedskoj, prateći rezultate više od 80.000 žena, koje su radile tokom 2021. i 2022. godine radile mamografiju. Od toga, AI je učestvovao u čitanju rezultata slučajno izabranih 39.996 pacijentkinja. U 244 slučajeva AI je detektovao kancer. U drugoj grupi od 40.024. pacijentkinje, čiji rezultati su očitavani konvencionalnom metodom, otkriveno je 203 slučaja kancera. U razlici od 41 otkrivenog kancera u korist AI-a, u 19 slučajeva bio je invazivni tip kancera. U obe grupe, bilo je po 1.5 procenata lažno pozitivnih rezultata. Ipak, najimpresivniji je rezultat što su tokom tog perioda radiolozi morali da pogledaju 44 procenta manje rezultata, što je bilo značajno rasterećenje njihovih obaveza.

Pročitajte i:  Blizanci na AI zadatku

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,