BIZIT plus

Google razdvaja Chrome od ChromeOS

Ovim razdvajanjem stariji uređaji će biti sigurniji.

PCPress.rs Image

Novi pretraživač – Lacros

Google navodno već godinama radi na tome da razdvoji Chrome pretraživač od Chrome OS-a, jer su međusobno vrlo isprepleteni. Izgleda da je sada ovaj projekat spreman da urodi plodom. Čini se da je novi pretraživač zasnovan na Linux-u, nazvan Lacros, spreman da zameni trenutni pretraživač zasnovan na Chrome OS-u. Najvažnije od svega, Lacros je skoro spreman.

Zašto je ovo bitno? Kako sada stoje stvari, potrebno je da potpuno ažurirate Chrome OS kako biste izvršili bilo kakve promene u pretraživaču. To nije najefikasniji način kako bi se rešili problemi i poboljšala sigurnost pretraživača pa samim tim to traje i godinama dok se pronađe rešenje za razdvajanje. Zatim, stariji Chromebook-ovi gube pristup sistemskim ažuriranjima, tako da bi ovaj potez potencijalno mogao da učini te uređaje sigurnijim.

Već sada, Lacros je dostupan. Međutim, trenutno se pokreće uz ugrađeni Chrome pretraživač i zahteva neko tehničko znanje da biste ga koristili. About Chromebooks je otkrio neke male izmene koda koje sugerišu da će Lacros biti predstavljen kao podrazumevani pretraživač za Chromebook-ove, potencijalno eliminišući trenutni preglednik u potpunosti. To bi značilo da će novi Chromebook-ovi već dolaziti sa Lacros-om kao pretraživačem. Novi pretraživač će omogućiti nove zakrpe i specifična ažuriranja za pretraživač bez uključivanja operativnog sistema u ceo proces.

Pročitajte i:  Circle to Search - uskoro i prevod jezika

Izgleda da ove promene stižu uskoro. Sve ukazuje na to da će sledeće ažuriranje sistema, Chrome OS 116, uvesti Lacros u širu upotrebu. Ažuriranja Chrome OS-a su otprilike jednom mesečno, tako da verovatno Lacros stiže ili krajem avgusta ili početkom septembra. Još uvek nije jasno da li će ažuriranjem sistema Lacros biti podrazumevani pretraživač ili će Lacros ostati dostupan kao alternativni pretraživač a korisnici će i dalje moći da koristite Chrome pretraživač ako to budu želeli.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,