BIZIT plus

AI svetlo za bicikle upozorava na loše vozače

Nikome nije lako u saobraćaju, a pešaci i biciklisti su posebno ugroženi. Loših vozača je sve više, pa su pomagala koja povećavaju bezbednost više nego dobrodošla. Na primer AI svetlo za bicikle koje radi uz pomoć Raspberry Pi.

PCPress.rs Image

Pored običnih vozača tu su i autonomna vozila koja lagano izlaze na ulice. Daleko su od savršenstva, pa već izazivaju nezgode. Bilo da vozila bez vozača postanu stvarnost ili ne, podaci koji se prikupljaju uz pomoć malih kamera i algoritama mašinskog učenja mogu da budu dragoceni, posebno za bicikliste.

Kompanija Velo AI radi na svakojakim sistemima, a trenutno je najzanimljiviji Copilot – Ai pomagalo sa Raspberry Pi Compute Module 4. Spakovano je u veličinu koja je savršena za bicikle i može da uradi više od drugih sličnih uređaja: razlikuje automobile, druge bicikle i pešake, izdaje zvučno upozorenje kada se neko vozilo približava, prikazuje vizuelno upozorenje vozačima koji se približavaju prevelikom brzinom, snima 1080p video i povezuje se s pametnim telefonom kako bi kontaktirao hitne službe u slučaju nesreće.

Pročitajte i:  Pesma koju je napisao AI postala viralna

Uređaj je težak tek 330 grama, a baterija može da potraje do pet sati (ima USB-C ulaz za punjenje). Košta 400 dolara, što nije malo (bar ne za one koji bicikl koriste povremeno), ali bezbednost na kraju krajeva i nema cenu.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *