BIZIT plus

AI u borbi protiv nevinih kriminalaca

Organi reda širom sveta se sve više oslanjaju na moderne tehnologije, između ostalih i na veštačku inteligenciju. Problem je u tome što su ti alati još uvek nesavršeni, pa dolazi do brojnih grešaka.

PCPress.rs Image

U Sjedinjenim Američkim Državama se senzori i veštačka inteligencije već široko koriste za praćenje oružanih sukoba u delovima koji su označeni kao problematični. Da se ne radi o savršenim sistemima svedoči i izveštaj koji je nedavno objavio Associated Press, a u kojem stoji da je šezdesetpetogodišnji Michael Williams u avgustu 2020. godine nepravedno optužen za ubistvo. Proveo je godinu dana u zatvoru, zahvaljujući jednom AI sistemu čiji je cilj da se bori protiv kriminala.

Dokazi koji su nevinog čoveka smestili iza rešetaka došli su od sistema po imenu ShotSpotter. Prema izveštajima eksperata sistem je implementiran uprkos brojnim manama, što dokazuje i slučaj Michaela Williamsa, koji je nakon godinu dana oslobođen.

PCPress.rs Image

ShotSpotter je, kako se tvrdi, toliko problematičan da često ne detektuje pucnjave koje se dešavaju u blizini njegovih mikrofona, dok vatromet i automobile sa problematičnim auspusima često klasifikuje kao oružane sukobe. Takve greške često vode do netačnih optužbi i hapšenja nevinih građana.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Kakvu budućnost nam oblikuje veštačka inteligencija

Prema istraživanjima ovakvi sistemi ne ispravljaju primećene propuste, a senzori su uglavnom pozicionirani u krajevima u kojima mahom žive Afroamerikanci, te državljani koji su u SAD stigli iz Južne Amerike. Na ove probleme se odavno ukazuje, ali su AI sistemi i dalje prepuni predrasuda, onoliko koliko i oni koji su ih kreirali.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: