BIZIT plus

Spotify će potrošiti milijardu dolara za otkup sopstvenih akcija

Popularan muzički streaming servis Spotify, objavio je da će do 21. aprila 2026. godine uložiti milijardu dolara u kupovinu sopstvenih akcija. Ukupna vrednost kompanije je trenutno procenjena na 41.06 milijardi dolara, a vrednost akcija je nakon ove objave skočila za 5.1 procenat. 

spotify

Ovo nije usamljen slučaj. Mnoge kompanije koje su na berzi odlučuju se na ovakav korak. Apple, Alphabet i Microsoft imaju aktivne programe otkupa akcija i postalo je uobičajeno da velike kompanije odvajaju deo svog novca za njihov otkup, uglavnom od malih akcionara. Glavni razlog je što se ograničavanjem akcija u opticaju teoretski ostvaruje njihov postepeni rast, jer je najveći deo vlasništva u samoj korporaciji.

Što se Spotify-ja tiče, najveća vrednost akcija u proteklih godinu dana bila je 387.44 dolara, ali je trenutno znatno niža – 215.84 dolara. U tom svetlu ova odluka kompanije ima smisla, jer se nadaju da će to uticati na dugoročniji rast akcija, ali i profita. Naime, u prvoj polovini 2021. godine, Spotify je prijavio prihode u iznosu od 4.5 milijarde evra, sa neto profitom od 3 miliona evra. Ipak, prvu polovinu godine ova kompanija je završila sa 3.1 milijardom evra u kešu. To ukazuje da izdvajanje milijarde dolara u nekoliko narednih godina neće mnogo uticati na količinu keša u kompaniji, pogotovo što količina keša raste iz godine u godinu.

Pročitajte i:  Nvidia postala vrednija kompanija od Alphabet-a

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: