Top50 2023

AI upotrebljen za “predviđanje sledećeg koronavirusa”

Tim naučnika koristio je veštačku inteligenciju (AI) da bi predvideo gde bi mogao da se pojavi sledeći novi korona virus. Računarski algoritam predvideo je mnogo više potencijalnih domaćina novih sojeva virusa nego što je prethodno otkriveno, a nalazi su objavljeni u časopisu Nature Communications.

PCPress.rs Image

Istraživači su koristili kombinaciju biologije i mašinskog učenja

Dr Marcus Blagrove, virolog sa Univerziteta u Liverpoolu u Velikoj Britaniji, koji je bio uključen u studiju, objasnio je da je cilj istraživanja mogućnost da saznamo odakle bi mogao da dođe sledeći korona virus. Jedan od načina na koji se generišu je rekombinacija između dva postojeća korona virusa kada dva virusa zaraze istu ćeliju i oni se rekombinuju u virus koji bi bio potpuno novi soj. Istraživači su uspeli da ugrade postojeće biološke dokaze u algoritam, podučavajući računar kako da uoči viruse i vrste domaćina koji su najverovatnije bili izvor ove rekombinacije. Tim je “zatražio” od algoritma da pronađe biološke obrasce za predviđanje koji sisari bi mogli biti podložni poznatim koronavirusima, što je otkrilo veze između 411 sojeva koronavirusa i 876 potencijalnih vrsta sisara.

Pročitajte i:  Evropa definiše pravila upotrebe AI

Ključni korak u predviđanju, bio je u potrazi za vrstama koje su mogle da nose u sebi nekoliko virusa odjednom, zato što su veoma blisko povezani ili zato što dele isti geografski prostor. Ovaj korak je pokazao da je mnogo više sisara bilo potencijalnih domaćina novih koronavirusa nego što je to pokazao prethodni nadzorni rad – skrining životinja na viruse. Naučnici kažu da bi njihovi nalazi mogli da pomognu u usmeravanju nadzora zbog novih bolesti, pomažući u sprečavanju sledeće pandemije pre njenog početka.

Naučnici kažu da bi “idealna” upotreba ove tehnike bila pomoć u pronalaženju virusa dok se rekombinuju, jer ako bi uspeli da ih pronađu pre nego što stignu do čoveka, mogli bi da rade na razvoju lekova i vakcina i na zaustavljanju njihovog prelaska na ljude.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,