BIZIT plus

Korona virus utiče na odlaganje puštanja 5G mreže

Mobilni operateri, stručnjaci i analitičari upozoravaju da bi moglo doći do odlaganja lansiranja 5G mreže, kao rezultat epidemije koja je izazvana virusom COVID-19. Ova upozorenja dolaze baš nakon objava tromesečnih zarada većih kompanija koje će učestvovati u implementaciji 5G mreža.

korona virus utiče na 5g

Amerika u boljem položaju u odnosu na Evropu

Za sada je poznato da će se šira slika videti tek nakon finansijskih izveštaja iz juna. Ono što analitičari takođe ocenjuju kao pozitivno stanje, jeste da je razvoj 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama brži i u boljem stanju u odnosu na Evropu. Da će doći do usporavanja implementacije 5G mreže upozoravao je i Huawei, koji radi na izgradnji ove mreže u Velikoj Britaniji, ali i drugim evropskim zemljama. Oni su još u martu objavili da će biti problema, ali se tek sada vidi koje se razmere u pitanju. Primena 5G tehnologija odložena je u Portugalu, Austriji, Španiji, Francuskoj i Češkoj.

I druge svetske kompanije ukazuju na to da će biti odlaganja. Samsung je objavio da će se smanjiti finansijska ulaganja u ovu infrastrukturu upravo zbog globalne epidemije. Ericsson i Nokia, dva od tri najveća provajdera, takođe upozoravaju na zastoj. Oni smatraju da će vlade država preduzimati mere zbog kojih oni neće biti u mogućnosti da nastave planiranim ritmom fizičku implementaciju 5G mreža. Kina predstavlja suštu suprotnost od navedenih primera, jer se u njoj 5G mreža agresivno razvija i na njoj i država i privatan sektor rade intenzivno.

Pročitajte i:  5.5G se promoviše kao mreža koja će unaprediti povezanost preduzeća 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

1 thoughts on “Korona virus utiče na odlaganje puštanja 5G mreže

  • 06. 05. 2020. at 16:40
    Permalink

    Kako sad to, zar nije Covid i napravljen da bi smo svi bili zatvoreni dok države u potaji grade 5g mreze.. Ja sad nista ne razumem, jos ce ispasti i da zemlja nije ravna.. 🙁

Comments are closed.