Ako ste dovoljno hrabri da pomerate čitave rackove datacentra, ovde je robot za vas

Ljudi koji dođu na ovogodišnji Open Compute Summit mogu videti nešto zanimljivo ako posete štand Meta kompanije.

PCPress.rs Image

Open Compute Partner sa pedigreom za rukovanje materijalima čini se da to već radi za Meta

Na štandu se mogao videti uređaj dizajniran da automatizuje premeštanje rackova datacentra na značajne udaljenosti dok su puni opreme.

Kompanija za rukovanje materijalima, Jtec Industries, smatra da pun rack koji ispunjava specifikacije Open Compute Project-a ORV2 ili ORV3 može težiti do 1.500 kg svaki, i upozorava da osoblje datacentra koje pokuša da ih premesti rizikuje povrede mišićno-koštanog sistema.

Jtec-ova osnovna delatnost su motorizovana kolica koja premeštaju stvari unutar skladišta. Neki od njihovih proizvoda to mogu činiti autonomno.

Međutim, firma je postala svesna da hiperskalersi vole da pomeraju čitave rackove, dok su puni, i da to žele učiniti promptno kad se pojavi potreba. Čekanje da to obavi sitni ljudski radnik nije izvodljivo, sugeriše Jtec. “Ova potreba je posebno izražena kod hiperskalera, koji zahtevaju postavljanje i isključivanje rackova u velikom obimu kako bi postigli svoju svrhu”, saopštio je Jtec prošle nedelje.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Tu dolazi “ORV2/ORV3- Compatible Server Rack Cart” koji, kako ime sugeriše, predstavlja točkiće za rackove datacentra koji su spremni za upotrebu kada se prikače na autonomno vođeno vozilo (AGV) ili upravljački traktor u skladištu.

Korisnici pune rackove na točkovima u kolica, koja ih malo podižu s poda. Kada je to urađeno, vozilo može pomerati rackove prema potrebi. Jtec tvrdi da je proveo četiri godine razvijajući kolica “sa vodećim proizvođačem hiperskalera i AGV-a.”

“Prototipovi su uspešno implementirani i operišu u nekoliko hiperskalernih datacentara”, tvrdi Jtec. Proizvod još nije potpuno spreman, jer se čeka završavanje sigurnosnih testova. Međutim, firma predviđa da će “prvo postavljanje proizvodnih jedinica biti očekivano tokom četvrtog kvartala 2023. godine.”

Jtec se takođe prijavio kao OCP Partner, što bi moglo pružiti više sigurnosti hiperskalerima da su njihovi rackovi bezbedni u rukama robotskih uređaja u skladištima.

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,