Data centri 2024

Meta privremeno menja pravila komentarisanja zbog rata u Izraelu

Meta privremeno menja podrazumevane postavke komentara korisnika na Fejsbuku kao deo svog odgovora na rat Izrael-Hamas. Kompanija je u ažuriranju saopštila da pravi promenu u nastojanju da „zaštiti ljude u regionu od potencijalno nepoželjnih ili neželjenih komentara“.

PCPress.rs Image

Cilj smanjenje uznemiravanja javnosti i toksičnih komentara

Sa promenom, komentari na „novokreirane javne objave na Fejsbuku“ biće ograničeni na prijatelje korisnika ili „uspostavljene pratioce“. Ovaj korak je pomalo neobičan jer su javno vidljivi Facebook postovi obično otvoreni za komentare od bilo koga. Meta nije precizirao lokaciju niti na koliko Facebook naloga će uticati promena, ali je rekao da će se to široko odnositi na „ljude u regionu“.

Kompanija je dodala da svi korisnici Fejsbuka imaju mogućnost da ograniče svoje komentare, bez obzira na njihovu lokaciju, i da će obavestiti korisnike za koje je postavka sada podrazumevano omogućena. Pored toga, Meta je rekao da korisnicima Facebook-a olakšava masovno brisanje komentara i da je „onemogućio funkciju koja obično prikazuje prvi jedan ili dva komentara ispod objava u Feed-u“.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Čini se da ažuriranja imaju za cilj da smanje uznemiravanje i potencijalno toksične komentare, jer tenzije oko sukoba nastavljaju da se prelivaju na društvene medije. Meta je takođe rekla da uvodi svoj alat za „zaključavanje“ profila korisnicima Fejsbuka „u regionu“. Ova funkcija omogućava korisnicima da sakriju neke ranije javne delove svog profila i sprečava ne-prijatelje da vide verziju svojih fotografija profila u punoj veličini.

Kompanija se takođe pozabavila tvrdnjama da su njihove prakse moderiranja sadržaja nepravedno potisnule neke naloge koji su objavljivali o sukobu. Tokom vikenda jedan broj korisnika je izvestio da veruju da im je „zabranjeno” na Instagramu zbog objavljivanja sadržaja o uslovima u Gazi ili na drugi način skretanja pažnje na to kako tekući sukob utiče na Palestince.

Portparol kompanije Meta Endi Stoun rekao je da je kompanija otkrila i ispravila „bug“ koji je uticao na vidljivost priča i drugih objava koje se ponovo dele „globalno“. Kompanija je u sredu potvrdila da su problemi „značajno smanjili“ domet Stories-a. „Ova greška je podjednako uticala na naloge širom sveta – ne samo na ljude koji pokušavaju da objavljuju šta se dešava u Izraelu i Gazi – i nije imala nikakve veze sa temom sadržaja“, rekao je Meta. Odvojeno, kompanija je takođe rešila još jedan „globalni problem“ koji je sprečavao korisnike da emituju uživo na Fejsbuku „na kratko vreme“.

Pročitajte i:  Meta proširuje plaćenu uslugu verifikacije za biznis klijente

Ovo nije prvi put da se postavljaju pitanja o Metinom odgovoru na sukob između Izraela i Hamasa. U maju 2021, poslednji put kada je došlo do velike eskalacije nasilja u Pojasu Gaze, Facebook-ova praksa moderiranja prekršila je pravo Palestinaca na slobodno izražavanje, utvrdio je izveštaj koji je naručio Meta. Izveštaj je otkrio da su Metini sistemi i recenzenti sadržaja imali nižu stopu tačnosti kada su procenjivali postove napisane na palestinskom arapskom, što je dovelo do toga da je značajan broj korisnika pogođen „lažnim opomenama“ na svojim nalozima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: