Akustična tkanina sluša srce i disanje, radi kao slušni aparat

Istraživači sa MIT-a stvorili su „akustičnu tkaninu“ koja može da sluša okolinu i da pretvara vibracije koje stvara zvuk u električne signale, slično ljudskom uhu ili mikrofonu.

PCPress.rs Image

Vlakna mogu čak otkriti suptilne zvukove srca i disanja u grudnoj šupljini

Tehnologija se sastoji od piezoelektričnih vlakana koja su utkana u tkaninu, a rezultujući materijal koji se pere u mašini mogao bi se pokazati korisnim za razne medicinske primene, uključujući funkcionisanje kao monitor za srce, monitor za disanje, pa čak i kao komponenta u tehnologiji dizajniranoj da pomogne osobama oštećenog sluha. Sve veći broj istraživanja uključuje dodavanje novih i ponekad neočekivanih funkcionalnosti svakodnevnim stvarima koje koristimo u našim životima. Ova najnovija tehnologija nije izuzetak – da li ste ikada pomislili da vaš dukser može da sluša otkucaje vašeg srca ili da ćebe može da prati disanje novorođenčeta?

Tehnologija mikrofona od tkanine zasniva se na tkanju piezoelektričnih vlakana u uobičajene tkanine koje vibriraju kada su izložene zvučnim talasima, što rezultira električnim signalom. Ako su prisutna u tkanini koja dodiruje kožu, vlakna mogu čak otkriti suptilne zvukove srca i disanja u grudnoj šupljini. “Kada nosite akustičnu odeću, mogli biste da razgovarate kroz nju da biste odgovorili na telefonske pozive i komunicirali sa drugima”, rekao je Wei Yan, istraživač uključen u studiju. Pored toga, ova tkanina može neprimetno da se poveže sa ljudskom kožom, omogućavajući korisnicima da prate svoje stanje srca i disanja na udoban, kontinuiran, u realnom vremenu i dugoročan način.

Pročitajte i:  Prvi Neuralink implant u čovekovom mozgu

Istraživači sa MIT-a kreirali su vlakna tako što su počeli sa „predformom“ koja je bila otprilike veličine marker olovke, a zatim su je zagrejali i razvukli u duga tanka vlakna do 40 metara dužine. Testirali su osetljivost dobijenih vlakana na zvuk i otkrili da su veoma osetljiva, sa performansama koje su uporedive sa performansama komercijalnih ručnih mikrofona. Kada se utkaju u tkaninu, rezultujuća odeća može veoma osetljivo da detektuje zvuk, pa čak i da precizno odredi pravac iz kojeg dolazi određeni zvuk, što bi moglo biti korisno za one koji imaju probleme sa sluhom.

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,