Toyota i Aurora testiraju robotaksi u Teksasu

Eksperiment u Dalasu će se fokusirati na puteve velike brzine.

PCPress.rs Image

Joše jedno autonomno taksi vozilo

Toyota i Aurora donose svoje robotaksi partnerstvo na puteve Teksasa. Prema izveštajima TechCrunch-a, dve kompanije pokreću autonomni test vožnje u oblasti Fort Wort-a, koristeći modifikovane hibridne minivanove Sienna. Projekat će se fokusirati na autoputeve i druge brze puteve.

Za početak u pitanju je manji test, a kombiji nisu zaista bez vozača. Svako vozilo će imati i nadzornika za volanom kao i monitor na suvozačevom sedištu. Međutim, Sienna će autonomno voziti do 112 kilometar na sat, dok je Aurora rekla da će povećati proizvodnju i proširiti testiranje na urbanizovanija područja u narednim mesecima.

Aurora je izabrala Teksas i zbog obilja glavnih ruta za transport kako bi pomogla u svojim planovima za prevoz tereta kao i zbog moći da razvije i testira putovanja visokog prioriteta za svoju robotaksi platformu Aurora Connect, kao što su vožnje do aerodroma. Kamioni kompanije već prevoze robu za Uber Freight u Teksasu.

Postoji veliki pritisak na Toyota-u i Auroru da postignu uspeh na ovom testu. Aurora je kupila Uber-ovu samovozeću jedinicu u decembru 2020.godine kako bi ubrzala svoje planove za vožnju i priključila Connect na Uber i druge svoje usluge.

Pročitajte i:  Tojota i BYD hibridna tehnologija 

Što pre ovakvi eksperimenti urode plodom, pre će Toyota, Aurora i Uber moći da se takmiče sa rivalima kao što su Cruise i Waymo, koji već nude vožnju bez vožača.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,