AlbaTech i SIS: Rešenje za digitalni popis

Alba tehnologije (AlbaTech) je već petnaest godina jedna od vodećih kompanija u Srbiji na polju implementacije bar kod tehnologije. Dugogodišnje partnerstvo sa kompanijom Intermec Technologies (SAD), čini da najnovija dostignuća u tehnologijama automatskog očitavanja podataka i identifikacije stižu i do domaćih poslovnih sistema.

PCPress.rs ImageGotovo isti niz godina traje i partnerstvo na nivou softverskih rešenja sa kompanijom „Softver informacioni sistemi“ (SIS), koja je specijalizovana za projektovanje, razvoj i implementacije informacionih sistema i rešenja.

Kao rezultat ove saradnje, na listi zadovoljnih kupaca su Gradska uprava Beograda, Siemens ‑ Beograd, Republički zavod za tržište rada, Republički fond za PIO, Wiener Stadtische ‑ Beograd, Dunav osiguranje i druge. Sistem za popis osnovnih sredstava koji AlbaTech i SIS nude nazvan je OSRED‑TENSOR i sastoji se iz odgovarajućeg hardvera i softvera.

Kako svaki inicijalni popis počinje unošenjem podataka o osnovnim sredstvima u bazu i označavanjem inventara poliesterskim nalepnicama sa bar kodom, prva karika u lancu je štampač Intermec PF8t.

To je termalni štampač bar kod nalepnica malih dimenzija Inicijalno podešavanje štampača je vrlo jednostavno, a u pratećem paketu se isporučuju svi neophodni elementi za taj zadatak. Bar kodovi mogu da se štampaju iz namenskih aplikacija za Windows, iz Microsoft Office‑a i drugih popularnih programa. Rolne sa nalepnicama dužine do 10800 inča se jednostavno nameštaju. Memorija uređaja se može nadograditi flash karticom kapaciteta do 1 GB, a povezivanje sa računarom se obavlja putem serijskog, paralelnog ili USB interfejsa. PF8t je pogodan za poslovne korisnike koji štampaju do 1000 nalepnica na dan.

Pročitajte i:  Komentar: Jeste li popisani?

Za čitanje odštampanih bar kodova koriste se prenosni terminali Intermec CS40 i CN50. Prvi se može pohvaliti integrisanim 2D Imager skenerom i kamerom rezolucije 3,2 Mp. Kao najmanji Intermec‑ov ručni računar, CS40 teži svega 196 grama sa baterijom. Testiran je na padove sa visine od 1,2 metara i zaradio je sertifikat IP54 kada je otpornost na spoljne uticaje u pitanju. Izgledom i mogućnostima liči na moderni smartfon, sa 2,8‑inčnim ekranom u boji osetljivim na dodir, rezolucije 240×320 piksela. CS40 ima 512 MB memorije, od čega je oko 350 MB raspoloživo za korisničke aplikacije, a tu je i izmenljiva memorijska kartica microSD tipa (kapacitet do 32 GB) za skladištenje podataka. Intermec CS40 se isporučuje sa Microsoft‑ovim operativnim sistemom Windows Mobile 6.5.

CN50 je sličan prethodnom modelu i takođe raspolaže kako Bluetooth, tako i WiFi adapterom za bežično povezivanje. Pored mogućnosti da skenira i obrađuje bar kodove pomoću instaliranih aplikacija, CN50 može da funkcioniše i kao standardni pametni telefon. Ugrađena flash memorija kapaciteta 512 MB omogućava pokretanje više aplikacija istovremeno, što olakšava i 256 MB instaliranog RAM‑a. Ekran dijagonale 3,5 inča raspolaže istom rezolucijom kao i prethodni model i osetljiv je na dodir. Softversku osnovu čine Microsoft Windows Mobile 6.1 i Windows Embedded Handheld 6.5. Na raspolaganju su baterije kapaciteta 1950 mAh i uvećani tip od čak 3900 mAh, tako da autonomija rada kod modela CN50 ne dolazi u pitanje.

Pročitajte i:  Komentar: Jeste li popisani?

Popis se vrši očitavanjem bar kod nalepnice prostorije u kojoj se nalazi osnovno sredstvo, zatim bar koda dodeljenog osobi koja je zadužila osnovno sredstvo, i na kraju bar koda samog objekta. Aplikacija OSRED omogućava da se na vrlo jednostavan način sortiraju i unesu prikupljeni podaci, pa čak i da se osnovnom sredstvu dodeli odgovarajuća fotografija, što je važno kada su, recimo, u pitanju umetnički predmeti. Podaci prikupljeni tokom popisa mogu da se sinhronizuju sa bazom podataka u toku samog popisa, ali i naknadno, ako se informacije prikupljaju na udaljenoj lokaciji.

AlbaTech i SIS su zajedničkim snagama ponudili zaokruženo i moćno rešenje koje će ubrzati i pojednostaviti popis osnovnih sredstava pravnih lica.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

One thought on “AlbaTech i SIS: Rešenje za digitalni popis

Comments are closed.