Računari i Galaksija

AlbaTech i SIS: Rešenje za digitalni popis

Alba tehnologije (AlbaTech) je već petnaest godina jedna od vodećih kompanija u Srbiji na polju implementacije bar kod tehnologije. Dugogodišnje partnerstvo sa kompanijom Intermec Technologies (SAD), čini da najnovija dostignuća u tehnologijama automatskog očitavanja podataka i identifikacije stižu i do domaćih poslovnih sistema.

PCPress.rs ImageGotovo isti niz godina traje i partnerstvo na nivou softverskih rešenja sa kompanijom „Softver informacioni sistemi“ (SIS), koja je specijalizovana za projektovanje, razvoj i implementacije informacionih sistema i rešenja.

Kao rezultat ove saradnje, na listi zadovoljnih kupaca su Gradska uprava Beograda, Siemens ‑ Beograd, Republički zavod za tržište rada, Republički fond za PIO, Wiener Stadtische ‑ Beograd, Dunav osiguranje i druge. Sistem za popis osnovnih sredstava koji AlbaTech i SIS nude nazvan je OSRED‑TENSOR i sastoji se iz odgovarajućeg hardvera i softvera.

Kako svaki inicijalni popis počinje unošenjem podataka o osnovnim sredstvima u bazu i označavanjem inventara poliesterskim nalepnicama sa bar kodom, prva karika u lancu je štampač Intermec PF8t.

To je termalni štampač bar kod nalepnica malih dimenzija Inicijalno podešavanje štampača je vrlo jednostavno, a u pratećem paketu se isporučuju svi neophodni elementi za taj zadatak. Bar kodovi mogu da se štampaju iz namenskih aplikacija za Windows, iz Microsoft Office‑a i drugih popularnih programa. Rolne sa nalepnicama dužine do 10800 inča se jednostavno nameštaju. Memorija uređaja se može nadograditi flash karticom kapaciteta do 1 GB, a povezivanje sa računarom se obavlja putem serijskog, paralelnog ili USB interfejsa. PF8t je pogodan za poslovne korisnike koji štampaju do 1000 nalepnica na dan.

Za čitanje odštampanih bar kodova koriste se prenosni terminali Intermec CS40 i CN50. Prvi se može pohvaliti integrisanim 2D Imager skenerom i kamerom rezolucije 3,2 Mp. Kao najmanji Intermec‑ov ručni računar, CS40 teži svega 196 grama sa baterijom. Testiran je na padove sa visine od 1,2 metara i zaradio je sertifikat IP54 kada je otpornost na spoljne uticaje u pitanju. Izgledom i mogućnostima liči na moderni smartfon, sa 2,8‑inčnim ekranom u boji osetljivim na dodir, rezolucije 240×320 piksela. CS40 ima 512 MB memorije, od čega je oko 350 MB raspoloživo za korisničke aplikacije, a tu je i izmenljiva memorijska kartica microSD tipa (kapacitet do 32 GB) za skladištenje podataka. Intermec CS40 se isporučuje sa Microsoft‑ovim operativnim sistemom Windows Mobile 6.5.

CN50 je sličan prethodnom modelu i takođe raspolaže kako Bluetooth, tako i WiFi adapterom za bežično povezivanje. Pored mogućnosti da skenira i obrađuje bar kodove pomoću instaliranih aplikacija, CN50 može da funkcioniše i kao standardni pametni telefon. Ugrađena flash memorija kapaciteta 512 MB omogućava pokretanje više aplikacija istovremeno, što olakšava i 256 MB instaliranog RAM‑a. Ekran dijagonale 3,5 inča raspolaže istom rezolucijom kao i prethodni model i osetljiv je na dodir. Softversku osnovu čine Microsoft Windows Mobile 6.1 i Windows Embedded Handheld 6.5. Na raspolaganju su baterije kapaciteta 1950 mAh i uvećani tip od čak 3900 mAh, tako da autonomija rada kod modela CN50 ne dolazi u pitanje.

Popis se vrši očitavanjem bar kod nalepnice prostorije u kojoj se nalazi osnovno sredstvo, zatim bar koda dodeljenog osobi koja je zadužila osnovno sredstvo, i na kraju bar koda samog objekta. Aplikacija OSRED omogućava da se na vrlo jednostavan način sortiraju i unesu prikupljeni podaci, pa čak i da se osnovnom sredstvu dodeli odgovarajuća fotografija, što je važno kada su, recimo, u pitanju umetnički predmeti. Podaci prikupljeni tokom popisa mogu da se sinhronizuju sa bazom podataka u toku samog popisa, ali i naknadno, ako se informacije prikupljaju na udaljenoj lokaciji.

AlbaTech i SIS su zajedničkim snagama ponudili zaokruženo i moćno rešenje koje će ubrzati i pojednostaviti popis osnovnih sredstava pravnih lica.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

One thought on “AlbaTech i SIS: Rešenje za digitalni popis

Comments are closed.