Infokod: Rešenje za digitalni popis

Kompanija Infokod već gotovo čitavu deceniju bavi distribucijom opreme za automatsku identifikaciju i snimanje podataka (Automatic identification and data capture, AIDC) poznatih svetskih proizvođača kao što su Zebra, Hendheld, Unitech, JLT i Europlus.

PCPress.rs ImagePonuđena oprema pokriva širok spektar čitača i štampača bar kodova, što Infokod čini idealnim partnerom pri implementiranju rešenja za popis osnovnih sredstava i drugih dobara. Infokod‑ovi stručnjaci izdvojili su četiri industrijska prenosna terminala kompanije Unitech koji zadovoljavaju potrebe širokog kruga korisnika.

Osnovu Unitech‑ove ponude na polju prenosnih terminala čini HT630, naslednik vrlo popularnog PT630 koji je prodat u više od 100.000 primeraka širom sveta.

Karakteriše ga monohromatski ekran rezolucije 128×64 piksela koji prikazuje sadržaj u linijskom rasporedu, dok se za upravljanje koristi fosforescentna alfanumerička tastature sa 27 tastera. HT630 je vrlo udoban za duže korišćenje, čemu doprinosi i masa od svega 230 grama.

Sačinjen je od vrlo čvrste plastike i testiran na padove sa visine od 1,2 metara. Osnovu hardverskog dela sistema čini RISK procesor radne frekvencije 80 MHz, što je sasvim dovoljno, a ugrađena RAM memorija kapaciteta 4,5 MB obezbeđuje skladištenje velikog broja bar kodova.

Sam čitač bar kodova zasnovan je na laserskoj tehnologiji i smešten je na prednjem delu uređaja, pod uglom koji olakšava očitavanje. Ugrađena litijum‑jonska baterija kapaciteta 880 mAh se puni za svega dva i po sata i omogućava preko dvanaest sati neprekidnog rada. Prenos skeniranih podataka obavlja se žičanim putem, preko RS232 ili USB kabla.

Podaci se izvoze direktno u neki od brojnih poslovnih programa za planiranje resursa (Enterprise resource planning, ERP) ili program za uređivanje teksta, pa čak i kao Excel tabela. Softversku osnovu sistema čini varijanta DOS‑a na kojoj se pokreću programi izrađeni pomoću alata JobGen Plus.

Naprednija varijanta uređaja je HT660e, prenosni terminal oplemenjen LCD ekranom u boji dijagonale 2,8 inča i rezolucije 240×320 piksela.

Operativni sistem je Windows CE 6.0 Core ili Pro. Hardver prati softversko unapređenje, pa procesor sada kuca na 667 MHz, dok je memorija proširena na 128 MB MMDR‑a i 256 MB ROM‑a. Bar kod čitač je takođe zasnovan na laserskoj tehnologiji i postavljen pod uglom idealnim za jednostavno skeniranje kodova tokom popisa artikala ili osnovnih sredstava. Litijum‑jonska baterija je znatno većeg kapaciteta, 2000 mAh, ali zbog povećane potrošnje ugrađenih komponenti autonomija je procenjena na oko 8 h.

Komunikacija sa računarom i centralnom bazom podataka se može odvijati putem kabla ali i putem bežične veze. I uz ovaj model se isporučuje softverska alatka JobGen koja omogućava programerima detaljno prilagođavanje terminala potrebama kupca.

HT680 se može pohvaliti pre svega laserskim skenerom (ili 2D Imager skenerom, po želji kupca) pozicioniranim pod uglom od 30 stepeni u odnosu na prednji deo uređaja. Terminal je opremljen adapterom za bežičnu konekciju Bluetooth i WLAN tipa, ali i žičnom USB vezom, pa je komunikacija sa bazom podataka konstantna ili se može obaviti nakon završenog posla. Po potrebi HT680 se može opremiti i GSM/GPRS/EDGE modulom za stalnu komunikaciju na udaljenim lokacijama.

PA690 spada u napredne modele prenosnih terminala. Opremljen je 3,8“ LCD ekranom u boji rezolucije 800×480 piksela i osetljivim na dodir, sa pozadinskim osvetljenjem dovoljnom jakim da ga učini čitljivim i na dnevnoj svetlosti. Intel‑ov procesor PXA320 i 256 MB RAM‑a omogućavaju nesmetan rad operativnom sistemu Windows Embedded Handheld 6.5, koji nudi mogućnosti uporedive sa modernim pametnim telefonima.

Slično prethodnom modelu, HT690 se ne isporučuje sa aplikacijom JobGen već je za pisanje namenskih aplikacija za popis potreban Microsoft Visual Studio. Komunikacija sa bazom podataka može se obavljati žičanim ili bežičnim putem, a dostupan je i GPS prijemnik za određivanje lokacije.

Infokod‑ovi stručnjaci su ponudom ovih prenosivih terminala sigurno podmirili potrebe većine preduzeća, a svako od njih može odabrati uređaj i softver koji najbolje odgovara konkretnim potrebama i mogućnostima.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

1 thoughts on “Infokod: Rešenje za digitalni popis

Comments are closed.