BIZIT plus

Albatron: Optical Touch Monitor

Albatron-OTM

Sledeći multitouch trendove, kompanija Albatron izbacila je na tržište Optical Touch Monitor (OTM). Multitouch tehnologiju predstavio je prošle godine Bill Gates u prvim demonstracijama mogućnosti Windows 7 sistema, a značajno mesto posvećeno joj je i na prošlogodišnjoj NVISION ‘08 konferenciji kompanije Nvidia. Najzad, ako vam još uvek nije jasno kako radi nova generacija monitora osetljivih na dodir, pogledajte kako Tom Cruise spretno “gura”, “pretura” i “tapka” po ekranu u Spielbergovom klasiku Minority Report i sve će vam biti jasno.

Kakva je zapravo razlika između već poznatih touch monitora i optical multitouch tehnologije? Klasična tehnologija koristi kapacitivno-rezistivnu foliju preko panela koja pomoću mreže provodnika registruje gde ste “pritisnuli prstom”. Optical multitouch nema nikakvu foliju, već je po rubovima ekrana razmeštena mreža infracrvenih LE dioda i senzora koji detektuju položaj ne samo “pritiska na ekran” već i približavanje i položaje više objekata (više prstiju) koji se približavaju površini ekrana.

Detekcija višestrukih objekata koji se približavaju ekranu omogućava mnogo bolje prepoznavanje vaših pokreta i namera (gestures), pa je moguće lako ustanoviti da li želite samo nešto da pomerite, ili zarotirate, smanjite, prelistate… Pored toga, OMT tehnologija ne zahteva nikakvu kalibraciju, a sve informacije o pokretima, ovaj monitor šalje reačunaru kroz USB 2.0 priključak. Za početak, već su prikazane specijalizovane multitouch kontrole za GoogleEarth, YouTube.

Monitor inače ima Full HD rezoluciju, dijagonalu od 21,5”, a opremljen je DVI i D-Sub konektorima za sliku. Frekvencija očitavanja je do 120 tačaka u sekundi, što je takođe više od tradicionalnih 100 tačaka u sekundi za klasične monitore osetljive na dodir. Pravi bum OMT modela očekuje se sa pojavom Windows 7 sistema koji će podržavati multitouch, a tržišni nastup ovog modela sa drajverima za Windows XP i Windows Vista sisteme planiran je za mart 2009. godine.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

Izvor: Albatron Technology

Kontakt informacije:

ALBATRON Technology Co., Ltd.
Phone: +886-2-8227-3277  FAX:+886-2-8227-3266
www.albatron.com.twsales@albatron.com.tw

Molimo da se ulogujete, za više kontakt informacija.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,