Algoritam koji prepoznaje dobar filmski scenario

Filmska industrija mogla bi da se proširi na još jednu oblast, a pod uslovom da Holivud prihvati novi način čitanja scenarija.

Naime, startap ScriptBook planira da promeni način na koji scenariji dobijaju zeleno svetlo za snimanje, a tako što bi iz čitavog procesa uklonio ljudski faktor. U procesu se koristi veštačka inteligencija koja uz pomoć algoritama prepoznaje dobre scenarije, te odbacuje one koji se protumače kao loši. Program je tokom perioda testiranja analizirao niz scenarija za filmove koji su snimljeni između 2015. i 2017. godine, te na spisku od 62 filma prepoznao 22 kao one koji će doživeti neuspeh, što se na osnovu rezultata sa blagajni pokazalo kao tačno.

Tako su pomenuti filmovi mogli da budu eliminisani pre nego dožive neuspeh, a da je na vreme upotrebljen ScriptBook sistem. Program funkcioniše tako što detaljno analizira likove, njihove emocije, ciljnu grupu kada je publika u pitanju, te predviđa uspeh na bioskopskim blagajnama, a na osnovu prethodno pomenutih podataka, te kupovne moći ciljne grupe za određeni film. Kako tvrde u kompaniji, film koji bude odobren ScriptBook algoritmima ima 84% šanse za uspeh, što je tri puta više od onoga što nude tehnike koje uključuju ljudski faktor.

Pročitajte i:  Integracija ChatGPT-a dolazi na Nothing Phone 2a i Phone 1

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,