ERP 2024

Algotech među 50 najuspešnijih

PCPress.rs ImageKonsultantsko-revizorska kompanija Deloitte je objavila listu 50 kompanija sa najvećim rastom u sektoru tehnologije na nivou centralne Evrope, rangiranih prema rastu prihoda u poslednjih pet godina. Ove godine su po prvi put priliku da se uvrste u “najuspešnijih 50” imale i kompanije iz Srbije. Ukupno se prijavilo preko 150 kompanija iz regiona, a Algotech je zauzeo 28. mesto na ovogodišnjoj listi.

Na prvom mestu liste, već treću godinu za redom, se nalazi softverska kompanija Blue Media iz Poljske sa rastom prihoda od preko 10 hiljada odsto u periodu od 2003. do 2007. godine. Većina kompanija sa najbržim rastom na ovogodišnjoj listi dolazi iz Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske. Ove godine su im se pridruže i kompanije sa tržišta u tranziciji kao što su Bugarska, Hrvatska, Estonija i Srbija. U proseku, prihod kompanija na listi je porastao za 1.271 odsto što je najveći rast u poslednjih devet godina, koliko se ovo takmičenje organizuje.

Pavel Janeček, Deloitteov partner specijalizovan za tehnologiju, medije i telekomunikacije je o tome rekao: “Softverske kompanije i dalje dominiraju listom, zauzevši 24 mesta. Međutim, u budućnosti se očekuje još veći rast internet kompanija s obzirom da se softverske aplikacije sve više ‘sele’ na internet i da značajno raste broj korisnika interneta u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.”

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Lista je formirana tako što su se kompanije tehnološkog sektora prijavljivale Deloitteu pri čemu je trebalo da ispune nekoliko uslova: da je godišnji prihod u poslednjih pet godina veći od 50.000 evra, da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja centralne Evrope, da kompanija nije predstavništvo, odnosno da nije u većinskom vlasništvu neke druge kompanije i da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima.

Deset najuspešnijih su Blue Media (Poljska), Agito (Poljska), CROZ (Hrvatska), Alerant Information Technology (Mađarska), AROBS Transilvania Software (Rumunija), Onlinet (Mađarska), TeamNet International (Rumunija), INVIA.CZ (Češka), NETMEDIA (Poljska) i Interway (Slovačka).

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,