ePlaneta

Alphabet-ovi Internet baloni proveli su milion časova u stratosferi

Mlada industrija obezbeđivanja Internet-a putem balona postavila je značajan rekord. Alphabet Loon baloni do sada su proveli zajedno ukupno više od milion časova u stratosferi, pokrivajući oko 40 miliona kvadratnih kilometara. Trenutno su postavljeni iznad teško dostupnih područja u Portoriku i Peruu.

PCPress.rs Image

Ovaj rekord je dostignut delimično i zbog načina na koji funkcionišu. Umesto da se bore protiv vetra, oni koriste AI da promene svoju visinu i upotrebljavaju vazdušne struje da bi se locirali iznad tačno određenog područja. To u praksi znači da im je potrebno više vremena, kao i da im je putanja „krivudava“, ali zato ne troše velike količine energije. Uz to Loon dozvoljava svojim balonima da „šetaju“ kako bi obezbedili konsistentniji pristup Internetu.

Baloni koji omogućavaju širokopojasni Internet su još u vek u veoma ranoj fazi razvoja i za sada imaju veoma ograničenu primenu. Njihova najveća konkurencija su Internet sateliti, ali činjenica da su primenjene tehnologije i lansiranje balona mnogo jeftiniji, ide im u prilog. Stoga danas može samo da se postavi pitanje koliko će njihova upotreba biti rasprostranjena, a ne da li imaju budućnost.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,