ERP 2024

Alphabet premašio tržišnu vrednost od bilion dolara

Samo četiri kompanije u svetu čije su deonice izlistane na berzi u nekom trenutku su vredele preko bilion američkih dolara (hiljadu milijardi). To je prvo uspelo Apple-u 2018. godine. Sledio ga je Amazon nakon samo mesec dana, da bi prošle godine Microsoft ušao u ovo elitno društvo.

PCPress.rs Image

Najnoviji član kluba bilionera, odnosno kompanija čija se tržišna vrednost procenjuje na preko hiljadu milijardi, jeste Alphabet, poznatiji kao krovna korporacija kompanije Google. Naravno, treba imati u vidu da je ta vrednost stvar fluktuacija na berzi, te da ove kompanije nemaju taj novac uskladišten na nekoj lokaciji.

Da ta vrednost fluktuira, pokazuje i da je tržišna vrednost Amazon-a u međuvremenu pala na 930 milijardi dolara. S druge strane, Apple i Microsoft vode ozbiljnu trku za najvredniju kompaniju, koju trenutno vodi kompanija iz Kupertina. Naime, vrednost Apple-a na američkim berzama je trenutno oko 1,4 biliona, a vrednost Microsoft-a oko 1,3 biliona dolara.

Cena deonice Alphabet-a je po prvi put premašila 1450 dolara, a samim tim ukupna tržišna kapitalizacija kompanije je prešla preko magične cifre od hiljadu milijardi. To se dogodilo u noći između četvrtka i petka.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google otpušta još 20 zaposlenih zbog protesta oko izraelskog projekta