Zebra

Alphabet premašio tržišnu vrednost od bilion dolara

Samo četiri kompanije u svetu čije su deonice izlistane na berzi u nekom trenutku su vredele preko bilion američkih dolara (hiljadu milijardi). To je prvo uspelo Apple-u 2018. godine. Sledio ga je Amazon nakon samo mesec dana, da bi prošle godine Microsoft ušao u ovo elitno društvo.

Najnoviji član kluba bilionera, odnosno kompanija čija se tržišna vrednost procenjuje na preko hiljadu milijardi, jeste Alphabet, poznatiji kao krovna korporacija kompanije Google. Naravno, treba imati u vidu da je ta vrednost stvar fluktuacija na berzi, te da ove kompanije nemaju taj novac uskladišten na nekoj lokaciji.

Da ta vrednost fluktuira, pokazuje i da je tržišna vrednost Amazon-a u međuvremenu pala na 930 milijardi dolara. S druge strane, Apple i Microsoft vode ozbiljnu trku za najvredniju kompaniju, koju trenutno vodi kompanija iz Kupertina. Naime, vrednost Apple-a na američkim berzama je trenutno oko 1,4 biliona, a vrednost Microsoft-a oko 1,3 biliona dolara.

Cena deonice Alphabet-a je po prvi put premašila 1450 dolara, a samim tim ukupna tržišna kapitalizacija kompanije je prešla preko magične cifre od hiljadu milijardi. To se dogodilo u noći između četvrtka i petka.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  iPhone korisnici lojalniji od korisnika Android telefona
SBB

Tagovi: , , , , , , ,