BIZIT plus

Japan sprema strategiju za uvođenje 6G mreže

Prema nedavnom Nikkei izveštaju, Japan je započeo planiranje sveobuhvatne strategije za „post-5G“ (6G) tehnologiju kojom se do 2030. godine postižu brzine komunikacije koje su deset puta brže od 5G. U izveštaju se tvrdi da su Kina, Južna Koreja i Finska takođe započele istraživanje i razvoj i investiranje u ovom segmentu, ali Japan je bio iznenađujuće spor sa usvajanjem 5G tehnologije i nadaju se da će to uspeti da nadoknade ovim korakom ka 6G.

PCPress.rs Image

Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija Japana osnovaće vladino civilno istraživačko društvo u januaru, pod upravom Univerziteta u Tokiju Goshinjin, i pod direktnim nadzorom ministra Takao Sanae. Eksperti iz NTT-a i Toshibe-a takođe će biti pozvani da do juna razgovaraju o ciljevima performansi i podrške politike 6G.

Japan će uložiti oko dve milijarde dolara u istraživanje i razvoj 6G. Očekuje se da će obezbediti brzinu deset puta veću od one kojoj će posvedočiti svet u pogledu 5G tehnologije. Neiskorišćeni visokofrekventni talasi biće korišćeni u 6G mreži.

Druge zemlje su takođe počele da preduzimaju akcije. Kineska vlada je u novembru 2019. godine najavila da će osnovati dve institucije za istraživanje i razvoj 6G, dok je Huawei još u avgustu najavio svoja istraživanja. Finski univerziteti i institucije povezane sa vladom takođe su pokrenule 6G R&D projekte. U Južnoj Koreji, Samsung Electronics i LG Electronics osnovali su istraživačke centre u 2019. godini.

Pročitajte i:  Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo zeleni projekat sigurnih kuća u saradnji sa kompanijom Huawei

Izvor: Gizmochina

Facebook komentari: