AM5 matične ploče će uskoro dobiti podršku za mnogo bržu memoriju

AMD AM5 matične ploče su podešene da primaju ažuriranja BIOS-a koja dodaju podršku za najnoviji talas visokofrekventnih memorijskih modula.

PCPress.rs Image

Ipak, ne očekujte čuda od performansi

MSI progresivno uvodi dotičnu ispravku upravo sada, a drugi proizvođači će sigurno slediti. Ažuriranje omogućava korisnicima da koriste memoriju u DDR5-7000+ opsegu. MSI-jevo saopštenje za štampu pokazuje dva sistema – prvi prikazuje Pro B650-P WIFI koji radi na DDR5-7200, dok drugi prikazuje impresivan DDR5-8000 na vrhunskom X670E Ace.

Dotično ažuriranje, AGESA PI 1.0.0.7c, uvodi neke značajne promene i ispravke grešaka. Biće ugrađen u sve AM5 platforme, u rasponu od X670E pa sve do A620. Neki će pozdraviti podršku za bržu memoriju, ali još uvek ne treba žuriti. Problem je kašnjenje. Igre obično preferiraju nisko kašnjenje u odnosu na sirove megaherce. AMD-ov memorijski podsistem najbolje funkcioniše kada memorija i memorijski kontroler rade u odnosu 1:1. Memorijski kontroler Ryzen 7000 CPU obično rado radi do 3000MHz ili malo više (dajući vam DDR5-6000 pri 1:1), ali prelazak na DDR5-7000 i više zahteva da se ovaj odnos podesi na 2: 1, što znači da ćete dobiti udarac u pogledu latencije zbog rezultirajuće sporije brzine memorijskog kontrolera.

Pročitajte i:  AMD je lansirao par novih budget čipova u svojoj 8000-seriji, uklanjajući GPU-ove sa svojih APU-ova

Glavna podešavanja koda BIOS-a su prošireni opseg za tWR tajming i txDFE / poboljšana obuka memorije. Tajming ovog izdanja je zanimljiv jer je prošlo skoro godinu dana od lansiranja AM5 platforme, ali možda postoji jednostavno objašnjenje zašto ova funkcija dolazi sada.

Cene DDR5 memorije su naglo pale. DDR5 ispod 6000MHz teško da će vam uštedeti novac u odnosu na komplet od 6000MHz, dok su kompleti na 6800MHz jedva 20$ više. Ima smisla omogućiti korisnicima da koriste komplete dobre vrednosti, čak i ako su na papiru brži nego u stvarnom svetu.

Naravno, postoje i drugi slučajevi upotrebe. Kako cene DDR5 padaju, moduli veće gustine postaju privlačniji. 2x24GB kao što je ovaj G.Skill DDR5-7200 set, ili kompleti od 2x32GB samo će zauzeti veći udeo na tržištu, a ažuriranja koja pomažu da memorija visoke gustine radi bolje su dobrodošla.

Očekujte nalet dobavljača ove nedelje dok proizvođači objavljuju ažuriranja BIOS-a za svoje ploče. Videćemo i EXPO komplete veće frekvencije. Opet, osim ako ne koristite aplikacije koje iskorištavaju veći memorijski propusni opseg, nemojte se osećati kao da morate da požurite i kupite ultra brz memorijski komplet.

Pročitajte i:  AMD Radeon 890M iGPU u Ryzen Strix Point navodno postiže rezultate blizu RTX 2050 na 3DMark Time Spy testu

Izvor: Pcgamer

Facebook komentari: