TrendMicro

Amazon Astro i njegov digitalni osmeh

Već smo navikli da čitamo o tome da roboti stižu u sve sfere života. Velike kompanije se utrkuju koja će pre stići do cilja i ponuditi robota koji radi bez greške, a u trci je i Amazon Astro koji je predstavljen pre godinu dana.

PCPress.rs Image

Kompanija Amazon je na ovogodišnjem događaju za predstavljanje novog hardvera ponovo pomenula i robota – mašinu koja se vozi po kući s ekranom umesto lica i digitalnim osmehom. Opremljen je kamerom i mikrofonima, a valjda da bi mogao „da komunicira“ s vlasnicima. Sve smo to čuli još prošle godine, a čini se da se ništa nije popravilo, iako je Amazon najavio nove funkcije. Do Astro robota mogu da dođu samo izabrani, pa je projekat još uvek u fazi eksperimenta (za učešće se plaća hiljadu dolara).

PCPress.rs Image

Novih funkcija istina ima – jedna od najavljenih novina je opcija za detekciju kućnih ljubimaca, a radi se o tome da robot može da prepozna životinju i vlasniku pošalje kratki snimak iste, a ukoliko naiđe na nju dok patrolira kućom. Vlasnik može da se pojavi na ekranu ukoliko nedostaje psu ili mački, ali nije jasno na osnovu čega robot procenjuje da li životinji čovek fali ili pak ne. Bilo kako bilo, ovo je možda korak ka robotskim dadiljama, šetačima pasa i čuvarima mačaka – još samo da nauče kako da ih nahrane i kontrolišu.

Pročitajte i:  Novi radnici: Robot za kafu i druge zadatke

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *