Amazon gasi servis Alexa.com 1. maja

Alexa, jedan od najpopularnijih svetskih izvora za istraživanje digitalnog sadržaja, biće povučen 1. maja, saopštila je kompanija.

PCPress.rs Image

Ukidanje servisa posle 25 godina

Pre 25 godina osnovali su ga Brewster Kahle i Bruce Gilliat kao servis za analizu i rangiranje internet sajtova. Predstavljao je jedan je od najpouzdanijih izvora rangiranja sadržaja i istraživanja ključnih reči.

Veb stranica je nudila globalno rangiranje, podatke o veb saobraćaju i druge važne informacije za preko 30 miliona veb stranica.

Alexa je krenuo sa radom prvog aprila 1996. godine, ali ga je Amazon kupio 1999.godine za oko 250 miliona dolara.

„Nakon više od dve decenije tokom kojih smo vam pomagali da pronađete, dosegnete i pretvorite svoju digitalnu publiku, povlačimo Alexa.com 1. maja 2022. godine. Hvala vam što ste nas učinili svojim izvorom za istraživanje sadržaja, analizu konkurencije, istraživanje ključnih reči i još mnogo toga.

Kompanija je prvi put objavila da zatvara servis 8. decembra 2021.godine. Od 8. decembra više nije bilo moguće da novi pretplatnici otvore naloge. Pretplate su takođe prekinute, ali je pretplatnicima dozvoljeno da izvoze svoje podatke.

Pročitajte i:  Audible i Amazon MGM - TV serije zasnovane na podkastu

Međutim, kompanija je saopštila da će njeni API-ji za vrhunske sajtove i veb-informacione usluge i dalje biti aktivni do 15. decembra 2022.godine.

Izvor: TheGuardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,