BIZIT plus

Amazon Kindle će konačno podržati EPUB format

Amazon je nakon 15 godina (konačno) odlučio da podrži EPUB format elektronskih knjiga. Očekuje se da će korisnici Kindle-a dobiti update sa podrškom za ovaj format do kraja ove godine. 

kindle

Iako izgleda da je u pitanju mala promena, ona rešava jedan od suštinskih problema u ebook industriji. Amazon Kindle Store je najveći prodavac elektronskih knjiga, a EPUB je najrašireniji format u kome se one distribuiraju – a ta dva entiteta nisu kompatibilni. To znači da su vlasnici Kindle-a morali ručno da konvertuju knjige kupljene u EPUB formata, na primer uz pomoć Calibre-a, ako bi želeli da ih čitaju na svojim ebook reader-ima. Podrška za EPUB format oslobodiće ih tog međukoraka.

Istovremeno, najavljeno je i da će Kindle prestati da podržava MOBI format, jedan od najstarijih ebook formata, koji su korisnici često upotrebljavali, a predstavljao je dugo vremena osnovni format za Kindle. Amazon je 2005. godine kupio kompaniju Mobipocket, nakon čega je njihov MOBI format rebrendirao kao AZW. Na sreću, ta podrška se neće desiti naglo. Svi postojeći fajlovi u MOBI i AZW formatu i dalje će biti čitljivi na Kindle-u, samo se nove knjige neće više praviti u tim formatima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: