BIZIT plus

Amazon kupuje iRobot, proizvođača Roomba robotskog usisivača

Amazon je sklopio dogovor o preuzimanju kompanije iRobot, proizvođača najpoznatijeg robotskog usisivača – Roomba. Vrednost akvizicija je 1.7 milijardi dolara, a prema dogovoru, Colin Angle će ostati na mestu CEO-a kompanije. Za sada nije objavljeno kada će do toga tačno doći, jer dogovor prvo moraju da potvrde deoničari iRobot-a, a kada se to desi, svoje mišljenje o akviziciji će morati da daju i regulatori.

irobot

U najavi dogovora, Amazon nije naveo kakvi su njegovi planovi sa iRobot-om. Navedeno je samo da je iRobot ponovo izumeo način kako ljudi čiste svoje domove i da očekuju još takvih inovativnih proizvoda.

iRobot su 1990. godine osnovali istraživači sa MIT-a, a u početku su se fokusirali na razvoj vojnih robota. Do velikog zaokreta je došlo 2002. godine, kada je predstavljen prvi Roomba usisivač, koji je do 2004. godine prodat u milion primeraka. Od tada je kompanija stalno širila liniju robotskih usisivača, a biznis je cvetao. Stoga im vojni deo kompanije više nije bio potreban, pa su ga prodali 2016. godine.

Pročitajte i:  Amazon lansirao Rufus - AI asistenta pri kupovinama

Međutim, u poslednje vreme, kompanija je zapala u finansijske probleme i u poslednjem kvartalu su imali gubitke u prihodima, a rezerve keša su smanjene. Konkurencija je sve jača i brojnija, a i invazija Rusije na Ukrajinu uticala i na promenu ponašanja ljudi, koji su zbog nesigurnosti odlučili da odustanu ili odlože kupovinu stvari koje im nisu apsolutno neophodne. Zato iRobot očekuje da će pod okriljem Amazon-a, ponovo povratiti profitabilnost.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: