ERP 2024

Amazon lansirao tajni cloud servis za obaveštajne službe

Amazon Web Services (AWS), ogranak Amazon-a koji pruža cloud usluge pojedincima, kompanijama, te vladama, ima i „tajni odeljak“ koji ispunjava sve uslove za čuvanje poverljivih informacija, u okviru kojeg je Amazon pokrenuo „tajni“ cloud servis za američke obaveštajne službe, koji je razvio pre tri godine u saradnji sa CIA-om.

PCPress.rs Image

Iz kompanije su saopštili da je time njihov Web Service postao prvi komercijalni cloud koji će pružati ovaj tip usluga vladinim agencijama, a preko sektora uz pomoć kojih će se informacije, te podaci koji se čuvaju klasifikovati kao Unclassified, Sensitive, Secret i Top Secret, a tajnom odeljku će moći da pristupe svi zaposleni u vladi koji budu prošli bezbednosne provere.

Servis debituje nešto malo pošto su otkrivene slabosti Amazon-ovog cloud servisa, te objavljeni podaci do kojih je došao Pentagon, a u vezi sa bezbednosnim propustima u okviru ovog servisa. Pre šest godina AWS je pokrenuo i takozvani GovCloud, te 2013. sa CIA-om sklopio ugovor za pokretanje prvog privatnog cloud servisa za ovu agenciju, a koji je završen već 2014. godine, a prodaja ovog sistema drugim agencijama je sastavni deo ugovora.

Pročitajte i:  Audible i Amazon MGM - TV serije zasnovane na podkastu

PCPress.rs Image

Da bi upravljao platformom koja čuva vladine tajne podatke, Amazon mora da ispuni bezbednosne standarde, a servis je već dostupan svim zainteresovanim agencijama.

Izvor: Huffington Post

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,