Računari i Galaksija

Amazon otvara centar za istraživanje kvantnog umrežavanja

Istraživači će raditi na tehnologiji koja može dovesti do stvaranja globalnih kvantnih mreža.

PCPress.rs Image

Stvaranje globalnih kvantnih mreža

Nekoliko velikih kompanija radi na projektima kvantnog računarstva, uključujući IBM i Google. Takođe, Amazon je prošle godine otvorio svoj AWS centar za kvantno računarstvo. Kompanija nudi usluge kvantnog računarstva preko veb usluga od 2019.godine.

Amazon sada proširuje rad na razvijanju kvantne tehnologije kako bi dostigao svoj puni potencijal, odnosno kvantno umrežavanje. Kompanija je najavila svoj AWS centar za kvantno umrežavanje (CQN).

Kao i kod kvantnog računarstva, još je rano za kvantno umrežavanje. Verovatno će proći još nekoliko godina pre nego što istraživači dobiju maksimum iz kvantne tehnologije. Međutim, Amazon ima više resursa za investiranje od većine kompanija.

Amazon napominje da će kvantne mreže moći da povezuju kvantne uređaje koristeći pojedinačne fotone a ne laserske zrake koji se koriste u modernim optičkim komunikacijama.

Pored obezbeđivanja određenih mogućnosti kvantnih mreža, postoje neke prepreke koje treba prevazići kada je u pitanju korišćenje jednog fotona. Kvantna mehanika ograničava pojačanje jednog fotona, što ograničava domet mreže.

Pročitajte i:  Francuska kažnjava Amazon sa 35 miliona dolara

„Slabost pojedinačnih fotona komplikuje njihovo povezivanje sa današnjim kvantnim računarskim uređajima“, rekli su istraživači Denis Sukachev i Mihir Bhaskar. Istraživači u centru će raditi na razvoju novih tehnologija, kao što su kvantni repetitori i pretvarači, kako bi se omogućilo stvaranje globalnih kvantnih mreža. Oni će se baviti razvojem hardvera, softvera i aplikacija za kvantne mreže.

Među potencijalnim primenama kvantnog umrežavanja je „omogućavanje globalne komunikacije zaštićene kvantnom distribucijom ključeva sa nivoima privatnosti i bezbednosti koji se ne mogu postići korišćenjem konvencionalnih tehnika šifrovanja“, napisali su istraživači.

„Kvantne mreže će obezbediti moćne i bezbedne kvantne servere u oblaku tako što će povezati i pojačati mogućnosti pojedinačnih kvantnih procesora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,