BIZIT plus

Android Q kao rešenje za neprilagođene aplikacije

Kako nove verzije Android operativnog sistema ulaze u mejnstrim, tako se povećava i njihov API nivo, a nakon ažuriranja, te brojnih bildova, te tako najnovija Android Pie verzija ima API nivo od 28. Iako se Android API uvećavao tokom godina, developeri aplikacija u nekim slučajevima nisu svoje proizvode kodirali tako da iskoriste taj API potencijal.

PCPress.rs Image

Google planira da izađe u susret ovom problemu, a sa Android Q verzijom, koja predstavlja deo dodatnih mera koje su najavljene još tokom 2017, a zahvaljujući kojima će se od developera zahtevati da njihove aplikacije ciljaju API nivo od 26 (Android 8.0 Oreo), te da do novembra 2018. godine sve aplikacije budu ažuriranje tako da ciljaju isti API nivo. Pored toga, Android Q će korisnike upozoravati u slučajevima kada budu pokušavali da na svoje uređaje instaliraju aplikacije koje ne zadovoljavaju navedene zahteve.

PCPress.rs Image

Iako su ovo dobre vesti kada su u pitanju nove aplikacije, te one koje regularno dobijaju ažuriranja, ove mere neće uticati na to da neke stare, te napuštene aplikacije dostignu zahtevani nivo. Korisnici će takve aplikacije i dalje moći da instaliraju na svoje Android Q uređaje, ali će svaki put kada ih budu pokretali morati da se suočavaju sa porukom upozorenja.

Pročitajte i:  Najnovije beta verzije WhatsApp-a za Android otkrivaju dve nove funkcije koje dolaze u aplikaciju 

Izvor: Neowin

Facebook komentari: