Top50 2023

Amazon priprema svog chatbota

Amazon je postao najnoviji tehnološki gigant koji je najavio chat bota koji pokreće veštačka inteligencija.

PCPress.rs Image

Bot će biti nazvan Q

Rečeno je da će bot, nazvan Q, pomoći preduzećima da rade stvari poput sumiranja dugačkih dokumenata ili grupnih ćaskanja i da će povećati produktivnost.

Dolazi godinu dana nakon što je OpenAI-jev bot ChatGPT uzdrmao tržište, što je izazvalo žurbu među tehnološkim firmama da ih usvoje.

Amazon je takođe rekao da će zaštititi kompanije od problema sa autorskim pravima koji proističu iz upotrebe njegovog bota.

Amazon će se nadati da će Q, koji će postepeno biti uveden u njegove glavne poslovne aplikacije, privući više kompanija da koriste njihove usluge računarstva u oblaku.

Bot takođe može da odgovori na upite kupaca, generiše grafikone, analizira podatke i pomogne preduzećima u njihovim potrebama kodiranja.

Trka između tehnoloških giganata za inovacije u veštačkoj inteligenciji se zahuktava, a smatra se da je Microsoft vodeći na tom polju nakon velike investicije u ChatGPT.

U septembru je Amazon rekao da će uložiti „do 4 milijarde dolara“ u Anthropic, AI firmu koju su osnovali bivši članovi osoblja OpenAI. Takođe poseduje Mechanical Turk, uslugu koja prikuplja obuku za AI modele.

Pročitajte i:  Francuska kažnjava Amazon sa 35 miliona dolara

Strahovi o autorskim pravima

Kada je lansirala Q, kompanija je obećala da će zaštititi preduzeća od tužbi za autorska prava, kao što je tužba koju je komičarka Sarah Silverman pokrenula protiv OpenAI-a i vlasnika Fejsbuka Mete u julu.

Gospođa Silverman, zajedno sa još dva autora, tvrdila je da su njihove knjige „progutane i korišćene za obuku ChatGPT-a“, kao i da Metin sistem veštačke inteligencije Lama takođe koristi njihov rad.

U novembru je sudija u SAD odbacio veliki deo Silvermanove tužbe.

Međutim, drugi autori, uključujući Margaret Atvud i Filipa Pulmana, takođe su pozvali kompanije sa veštačkom inteligencijom da im nadoknade za korišćenje njihovog rada.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *