Amazon prodaje narukvicu protiv rasipništva i proždrljivosti

Mali je broj onih koji mogu da se pohvale kako nemaju ni jednu lošu naviku, te pušenje, preterano trošenje novca i prekomerno uzimanje hrane predstavljaju zajednički problem koji odavno žudi za rešenjem. Amazon je odlučio da ponudi rešenje, a u obliku narukvice koja bi mogla da pomogne onima koji se teško hvataju u koštac sa svojim porocima.

PCPress.rs Image

Radi se o narukvici Pavlok koja košta 200 dolara, a najzanimljiviji deo je što korisnika kontroliše uz pomoć nečega što podseća na neprijatnu šok terapiju. Narukvica funkcioniše u paketu sa prilagođenom aplikacijom, a ideja je jednostavna – korisnik je u obavezi da samostalno aktivira „šok“ svaki put kada počne da žudi za nečim što nije dobro za njega. Kreatori veruju da se nakon vremena neprikladne želje povezuju sa neprijatnošću, što doprinosi tome da budu sve ređe i ređe. Tako bi narukvica trebalo da utiče na primitivni deo mozga, a problem što korisnik funkciju aktivira sam, za šta je takođe potrebna određena snaga volje.

PCPress.rs Image

I samo ime – Pavlok – ukazuje na Pavlovljev eksperiment, koji je naučnik Ivan Pavlov sprovodio u okviru svojih istraživanja za koja je dobio i Nobelovu nagradu, a ostao zapamćen kao jedna od najvećih „naučnih zvezda“ svih vremena, te postao i deo popularne kulture. Tako je nastao Pavlovljev refleks, koji je zapravo uslovljeni refleks ili nadražaj koji se formira uparivanjem različitih faktora. Uz bezuslovni nadražaj, Pavlov je naučio pse na novi, uslovljeni nadražaj kojeg oni prethodno nisu znali. Drugim rečima, pas je postajao gladan kada bi čuo zvuk zvona, budući da je neko vreme pre toga zvuk mogao da čuje svaki put tokom uzimanja hrane. Tako se i Amazon-ova narukvica zasniva na ovom konceptu, što izgleda pomalo neobično, budući da je korisnik onaj koji vrši „eksperiment“, ali i onaj nad kojim se „eksperiment“ sprovodi.

Pročitajte i:  FedEx lansira novu platformu za e-trgovinu  

Izvor: Distractifity

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,