BIZIT plus

Amazon – radno mesto kao prašuma

Posle sedam godina planiranja i izgradnje, Amazon-ove poslovne zgrade u obliku polulopti otvaraju se u Sijetlu, te će se od drugih poslovnih jedinica razlikovati po tome što u svom sklopu imaju i preko 40.000 biljaka iz 30 različitih zemalja. Dizajnirane su sa idejom da zaposleni u njima provode slobodno vreme, te na taj način pauze van kancelarije provedu što kvalitetnije i zdravije. Među lokalnom zajednicom, te uposlenicima, poznatije su kao „The Spheres,” a imaju i takozvane „žive zidove“ u okviru kojih je zasađeno preko 25.000 biljaka.

PCPress.rs Image

Konstrukcija se sastoji od tri povezane polulopte koje su sagrađene od stakla i čelika, a u koje može da se smesti do 800 zaposlenih. Najveća zgrada visoka je oko 28 metara, te široka oko 40. U unutrašnjosti zgrade je toplo i vlažno, sa temperaturom oko 23 stepena Celzijusove skale, te 60% vlažnosti vazduha. U drugim delovima vladaju drugačije mikro-klime, tako da će svako moći da izabere deo zgrade sa temperaturom koja mu odgovara, a ventilacioni sistemi su dizajnirani tako da stvaraju osećaj blagog povetarca.

Pročitajte i:  Amazon plaća 1.9 miliona dolara nagodbe zbog kršenja ljudskih prava

Zgrade su opremljene Wi-Fi konekcijama, te imaju sale za konferencije, koje nose imena koja asociraju na prirodno okruženje, poput „ptičijeg gnezda“. Kompanija se pobrinula i da niko od zaposlenih ne dominira određenim delom ovog prostora, te ne provodi previše vremena van radnog mesta, a uz pomoć identifikacionih znački. Najkomplikovaniji deo projekta bio je da se Ruby, drvo visoko oko 16 metara, iz Južne Kalifornije transportuje u Sijetl, te zasadi u okviru najveće od tri polulopte.

Građani Sijetla zaposleni u Amazon-u će u buduće odlaziti na posao sa dodatnom motivacijom, a poštovaoci ovakvih radnih okruženja još uvek ne mogu da odluče da li bi radije radili u jednoj od ove tri sfere ili pak u Microsoft-ovim šumskim kućicama.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: