Dahua

Amazon uređaji prelaze na Vega OS

Amazon već neko vreme radi na zameni za Android-zasnovani Fire OS. Taj novi operativni sistem ima kodno ime „Vega“ i osmišljen je da olakša razvoj aplikacija.

PCPress.rs Image

Analizom različitih izveštaja, postova sa foruma, pa čak i otvorenim pozicijama za posao, nezavisni istraživač Jako Roettgers, zaključio je da Amazon radi na Vega OS-u bar od 2019. godine, ako ne i duže. On navodi da je razvoj core dela OS-a završen, a da se kompanija sada fokusira na SDK i druge delove sistema koji će pomoći developerima da razvijaju aplikacije. Novi OS bi trebao da zameni Fire OS na Fire TV stikovima i TV uređajima, Kindle Fire tabletima i drugim Amazon uređajima koji ga trenutno upotrebljavaju.

Vega je zasnovana na Linux-u, i koristi JavaScript zasnovan React Native kao application framework. To bi trebalo da pojednostavi razvoj aplikacija za Fire uređaje, ali i za druge React-zasnovane platforme (uključujući pametne telefone i pametne televizore).

Fire OS je praktično derivat Android-a, zasnovan na Android Open Source Project-u (AOSP). Međutim, uglavnom se radi o zastarelim verzijama Android-a, pa recimo, Fire Max 11 (predstavljen ove godine) ima Fire OS 8, koji je zasnovan na Android 11 OS-u (objavljenom 2020. godine). Takođe, ovogodišnji Fire TV uređaji zasnovani su na Android-u 9 iz 2018. godine.

Pročitajte i:  NFL & Amazon rade na AI modelu za unapređenje statistike u američkom fudbalu

Vega bi mogla da bude instalirana na Fire TV uređajima već početkom sledeće godine. Zatim bi ovaj OS dobile nove verzije Echo smart displeja, Fire tableti…, pa čak i budući multimedijalni sistemi namenjeni automobilima. Osim što će se na ovaj način preskočiti jaz od nekoliko generacija stare baze OS-a, Amazon će sa sopstvenim OS-om imati bolju kontrolu nad prikazom reklama i drugih servisa koji zahtevaju pretplatu, čime bi ostvario dodatne prihode.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *