BIZIT plus

Amazon uređaji prelaze na Vega OS

Amazon već neko vreme radi na zameni za Android-zasnovani Fire OS. Taj novi operativni sistem ima kodno ime „Vega“ i osmišljen je da olakša razvoj aplikacija.

PCPress.rs Image

Analizom različitih izveštaja, postova sa foruma, pa čak i otvorenim pozicijama za posao, nezavisni istraživač Jako Roettgers, zaključio je da Amazon radi na Vega OS-u bar od 2019. godine, ako ne i duže. On navodi da je razvoj core dela OS-a završen, a da se kompanija sada fokusira na SDK i druge delove sistema koji će pomoći developerima da razvijaju aplikacije. Novi OS bi trebao da zameni Fire OS na Fire TV stikovima i TV uređajima, Kindle Fire tabletima i drugim Amazon uređajima koji ga trenutno upotrebljavaju.

Vega je zasnovana na Linux-u, i koristi JavaScript zasnovan React Native kao application framework. To bi trebalo da pojednostavi razvoj aplikacija za Fire uređaje, ali i za druge React-zasnovane platforme (uključujući pametne telefone i pametne televizore).

Fire OS je praktično derivat Android-a, zasnovan na Android Open Source Project-u (AOSP). Međutim, uglavnom se radi o zastarelim verzijama Android-a, pa recimo, Fire Max 11 (predstavljen ove godine) ima Fire OS 8, koji je zasnovan na Android 11 OS-u (objavljenom 2020. godine). Takođe, ovogodišnji Fire TV uređaji zasnovani su na Android-u 9 iz 2018. godine.

Pročitajte i:  Amazon plaća 1.9 miliona dolara nagodbe zbog kršenja ljudskih prava

Vega bi mogla da bude instalirana na Fire TV uređajima već početkom sledeće godine. Zatim bi ovaj OS dobile nove verzije Echo smart displeja, Fire tableti…, pa čak i budući multimedijalni sistemi namenjeni automobilima. Osim što će se na ovaj način preskočiti jaz od nekoliko generacija stare baze OS-a, Amazon će sa sopstvenim OS-om imati bolju kontrolu nad prikazom reklama i drugih servisa koji zahtevaju pretplatu, čime bi ostvario dodatne prihode.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,