Samsung je objavio Samsung Gauss Language

Kompanija nastavlja da razvija svoje proizvode prema sopstvenom pristupu, ne uzimajući u obzir želje i sugestije korisnika.

PCPress.rs Image

Nova tehnologija će biti implementirana u Samsung Galaxy S24

Samsung se pridružio trci za generativnom veštačkom inteligencijom objavljivanjem svog novog modela. Razvijen od strane Samsung Research-a, Gauss (imenovan po matematičaru Karl Fridrih Gaus-u) će pokretati različite vrste AI tehnologije na uređajima. Model će se pojaviti u narednim mesecima.

Samsung Gauss Language može obavljati zadatke poput prevođenja i sažimanja dokumenata. Nova tehnologija će takođe pisati e-poštu umesto vas, navodi Samsung. Samsung Gauss Code je pomoćnik u kodiranju, dok je Samsung Gauss Image generativni model za slike. Samsung Gauss Image može generisati slike na osnovu upita i obavljati izmene kao što su promene stila i dodavanja. Takođe može poboljšati slike niske rezolucije.

Zaposleni u Samsung-u trenutno koriste Gauss interno radi povećanja produktivnosti. Međutim, kompanija planira da model učini dostupnim javnosti “u bliskoj budućnosti”. Prema izveštajima, Samsung će verovatno implementirati Gauss u Galaxy S24 uređaje, koji bi trebalo da se pojave početkom naredne godine.

Pročitajte i:  Sam Altman i drugi tehnološki lideri pridružuju se federalnom odboru za sigurnost AI

Pokretanje generativnih AI funkcija na mobilnim uređajima može pomoći kompaniji da se istakne u odnosu na konkurenciju. Qualcomm je nedavno najavio čipset Snapdragon 8 Gen 3 koji će verovatno koristiti u Galaxy S24 uređajima. Čip koji proizvodi Google, Tensor 3 koristiće se u Pixel 8 i Pixel 8 Pro modelima i obavljaće određene zadatke vezane za veštačku inteligenciju.

Samsung insistira na tome da njegov glasovni asistent bude što prisutniji na uređajima

U međuvremenu, Samsung navodi da radi na “različitim aktivnostima koje osiguravaju sigurno korišćenje veštačke inteligencije”. AI Red Team koristi “principe etike veštačke inteligencije” dok se fokusira na potencijalne probleme privatnosti i bezbednosti, uključujući prikupljanje podataka i rezultate modela. Kompanija takođe ističe razvoj modela veštačke inteligencije i implementaciju usluga kao moguće zamke.

Ipak, ovo je još jedan primer pokušaja Samsung-a kako sledi svoj put, uprkos dostupnim alternativama. Digitalni asistent, Bixby nikada zaista nije zaživeo. Uprkos tome što korisnici uglavnom koriste Google Assistant, Samsung insistira na tome da njegov glasovni asistent bude što prisutniji na uređajima. Lista se nastavlja, sa stvarima poput Samsung Internet Browser-a baziranog na Chromium-u, iako Chrome već postoji.

Pročitajte i:  Ujedinjeni Arapski Emirati žele da se takmiče sa velikim tehnološkim kompanijama

Samsung želi da svojim uređajima pruži karakteristike koje ih razlikuju od drugih Android telefona i tableta, dajući im jedinstvenu prodajnu tačku. Njegova tehnologija generativne veštačke inteligencije uglavnom će raditi u pozadini. Kada korisnici zatraže od Gauss-a da generiše sliku, tehnologija će raditi u pozadini bez snažnog brendiranja od strane Samsunga. Međutim, akcionari koji možda osećaju strepnju zbog nedavnih finansijskih rezultata mogli bi da postave pitanja o tome zašto Samsung ulaže u svoju AI tehnologiju umesto da koristi jednu od mnogih već dostupnih opcija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,