AMD: Fusion prikazan na Computex-u

PCPress.rs ImageAMD je u sredu na Computex-u prvi put javno prikazao odavno najavljeni čip Fusion – radi se o kombinaciji centralnog i grafičkog procesora na jednom čipu (APU, Accelerated Processing Unit).
Fusion je na konferenciji za štampu predstavio Rick Bergman, potpredsednik i generalni menadžer grupe AMD Products. Ova demonstracija je pokazala kakvi se pomaci mogu očekivati u računarskoj industriji – energetski efikasni čipovi koji na jednom čipu kombinuju centralne i grafičke procesore, podršku za video procesiranje i ostale akceleratorska svojstva, i koji ispunjavaju zahteve svih kategorija korisnika, od prikaza HD videa, preko Internet multimedije, pa sve do DirectX 11 igara.
Rick Bergman je istakao da je ovakav pristup neophodan u vreme kada se u svetu svakog meseca preko Interneta pogleda preko 28 milijardi videa i kada se svakog sekunda na socijalnim mrežama pojavi hiljadu novih slika. Filmove niske rezolucije treba skalirati radi prilagođenja velikim ekranima, a HD filmove prilagoditi mobilnim uređajima – to je područje na kojem će Fusion pokazati svoje prednosti.
Paralelno hardveru, AMD razmišlja i o razvoju softvera za nove procesore – AMD-ovoj demonstraciji su se pridružili i predstavnici Microsoft-a i diskutovali su o tome kako iskoristiti novu arhitekturu u okviru Windows-a 7 i DirectX-a 11.
Mnoge će svakako interesovati kada će familija procesora Fusion biti komercijalno raspoloživa – Rick Bergman nije pomerio granicu poslednje AMD-ove zvanične objave, što znači da nove procesore možemo očekivati u prvoj polovini 2011. godine

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: AMD

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,