BIZIT plus

AMD je objavio čip za robote – da, možete da ga kupite i pokušate da izgradite svog robota

AMD je ojačao svoj Kria portfelj adaptivnih sistemskih modula (SOM) sa K24 i KD240 Drives Starter Kit, koji su dizajnirani za kontrolu električnih motora u robotskim sistemima.

PCPress.rs Image

Cilj su industrije koje su osetljive na cenu i komercijalni slučajevi primene

Ovom novom platformom, Kria ima za cilj da snizi prag za upotrebu čipova dizajniranih za robotiku.

Počevši od 250 dolara, K24 SOM i odgovarajući starter kit ciljaju na industrije osetljive na cenu i komercijalne slučajeve primene. Mogu se koristiti u sistemima električnih motora, robotici za automatizaciju fabrike, proizvodnji energije, kao i javnom prevozu, uključujući liftove i vozove. Takođe se mogu ugraditi u medicinske sisteme, uključujući uređaje za hiruršku robotiku i krevete za MRI.

Pojednostavljena robotika

Sa četverojezgarnim Arm Cortex-A53 procesorom, kao i dvojezgarnim Arm Cortex-R5F procesorom u realnom vremenu, i radom na Ubuntu platformi, K24 je nešto kao modul za početnike. Takođe ima Mali-400 MP2 GPU i AMD Deep Learning procesor, zajedno sa 2GB LPDDR4 RAM-a. Dostupniji je od naprednijeg K26 i posebno je prilagođen računarstvu i ulazno/izlaznim (I/O) funkcijama za kontrolu motora. Ono što ga čini posebno korisnim za kontrolu motora je niža latencija u odnosu na slične jedinice, pri čemu K24 ima latenciju od 120 ns, što je AMD tvrdi da je do polovine 276 ns Texas Instruments AM64XX.

Pročitajte i:  AMD - pet arhitektura na jednoj ploči

Međutim, K24 se može koristiti zajedno sa K26 u istim robotskim sistemima zahvaljujući kompatibilnom konektoru.

Integrisano pakovanje sa razvodnom mrežom znači da je i otprilike pola veličine kreditne kartice. Kao rezultat toga, troši mnogo manje energije od drugih opcija na tržištu; AMD tvrdi da troši pola manje energije u poređenju sa pomenutim K26.

Kria-ov starter kit uključuje niz dodatnih komponenti koje olakšavaju brže započinjanje i izgradnju robotskih sistema, čak i kod kuće. Ovo će se dodavati drugom starter kitu, REB Robotics 2-in-1 Motor Kit Accessory, koji će se uskoro pojaviti.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: