BIZIT plus

Nvidia i AMD se suočavaju sa ograničenjima u prodaji AI čipova

Nvidia i AMD kažu da se suočavaju sa novim ograničenjima u nekim zemljama Bliskog istoka, prenosi Reuters. Ovo proširuje ograničenja na ove čipove izvan Kine i Rusije. Novi zahtev za licenciranje odnosi se na „podskup“ Nvidijinih vrhunskih čipova, saopštila je kompanija.

PCPress.rs Image

Kao odgovor, Bajdenova administracija je rekla da “nije blokirala” prodaju čipova na Bliskom istoku, prenosi Reuters. „Ministarstvo trgovine je odbilo da komentariše da li je nametnulo nove zahteve određenim američkim kompanijama“, piše Reuters. Odeljenje trgovine, Nvidia i AMD nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Nvidia je dodala da nije očekivala da će ograničenja imati „trenutni materijalni uticaj“. AMD je dobio pismo „sa sličnim ograničenjima“, navodi Reuters. Nijedna određena država nije imenovana, a nije bilo objašnjenja za ograničenja u Nvidia regulatornom podnesku.

Nvidijini čipovi A100 i H100 bili su predmet izvoznih ograničenja od strane Bajdenove administracije, koja izgleda posebno zabrinuta zbog njihove upotrebe u Kini u vojnim aplikacijama. Prethodno je američka vlada rekla Nvidia da želi da se „pozabavi rizikom da se pokriveni proizvodi mogu koristiti ili preusmeriti u ‘vojnu krajnju upotrebu’ ili ‘vojni krajnji korisnik’ u Kini i Rusiji”. U najnovijoj prijavi, Nvidia kaže da postoji rizik da „naši rezultati i konkurentska pozicija mogu biti narušeni, i da možemo biti efektivno isključeni sa cijelog ili dijela kineskog tržišta ako dođe do daljih promjena“ u kontroli izvoza.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Nvidia H100 čipovi su dovoljno vredni da ih početnici mogu koristiti kao zalog za kredite. „Proveo sam ovu nedelju razgovarajući sa izvorima širom industrije veštačke inteligencije, od velikih laboratorija za veštačku inteligenciju do dobavljača u oblaku i malih startupa, i shvatio sam sledeće: svi rade pod pretpostavkom da će H100 biti skoro nemoguće proći kroz barem prvu polovinu naredne godine“, izvestio je naš Alex Heath. „Vreme za nove porudžbine, ako možete da ih dobijete, je otprilike šest meseci, ili čitava večnost u AI prostoru.“

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,