Računari i Galaksija

AMD: nova vizija platforme

VISION_MediaTour_RD_Legally_Approved_Page_04 Kompanija AMD objavila je prelazak na VISION tehnologiju koja ne “meri” kvalitet računara brojkama koje postižu pojedine komponente, već zadovoljstvom korisnika

Sanivil, Kalifornija, 10. septembar 2009. — AMD je ponudio novi put korisnicima da lakše izaberu PC koji će zadovoljiti njihove potrebe. Oslanjajući se na iskustva proizvođača i prodavaca, VISION Technology treba da ukloni staru sliku vrednovanja računara kroz tehničke specifikacije pojedinih komponenti, a korisnicima ponudi kombinovanu snagu procesora (CPU) i grafičke jedinice (GPU).

VISION koncept deli korisnike na tri osnovne grupe (Basic, Premium i Ultimate), u zavisnosti od njihovih prohteva. Basic grupa želi osnovnu funkcionalnost koja se svodi na korišćenje MS Office paketa, pregledanje Internet sadržaja i osnovne multimedije. U Premium grupu spadaju ambiciozniji korisnici koji žele HD multimediju sa blu-ray diskova, obradu fotografija i igranje većine igara. Ultimate kategorija korisnika je zahtevna grupa koja rado montira video ili igra zahtevne 3D igre. Po već ustaljenoj AMD nomenklaturi, uskoro možemo očekivati i Black Edition kategoriju proizvoda namenjenu najzahtevnijim korisnicima.

Pročitajte i:  Microsoft Copilot: Kao ChatGPT za Android

090209 VISION_MediaTour_RD_Legally_Approved_Page_12 “Današnjim korisnicima je važno šta mogu da urade uz pomoć računara, a ne šta se nalazi unutra”, kaže Nigel Dessau, direktor marketinga kompanije AMD. “Oni definitivno žele bogato multimedijalno iskustvo na ekranima visoke rezolucije kakvo može da im obezbedi AMD-ova tehnologija koja kombinuje i prepliće upotrebu procesora i grafičke jedinice. Pri tome ih zapravo i ne zanima šta gigabajti i gigaherci znače.”

Uz objavu VISION koncepta, AMD je odmah ponudio i konkretno rešenje u obliku nove mobilne platforme (2009 AMD Mainstream Notebook Platform) i druge generacije platformi za ultratanke prenosive uređaje (Second Generation AMD Ultrathin Platform). Notebook računari sa VISION tehnologijom biće raspoloživi u sezoni ovogodišnje pretpraznične kupovine za koju se očekuje da će startovati krajem oktobra sa zvaničnim izlaskom Windows 7 operativnog sistema.

VISION_MediaTour_RD_Legally_Approved_Page_16 Windows 7 inače ima već ugrađene mehanizme koji podržavaju i dopunjavaju VISION koncept i omogućavaju CPU/GPU raspodelu rada u režimima DirectX 10, 10.1 i DirectX 11 za rad sa desktop i 3D aplikacijama. Unified Video Decoder već je spreman da podrži dekodiranje i transkodiranje video sadržaja, obezbeđujući Windows 7 “play to” funkcije kojima možete da šaljete video sadržaje na druge računare ili uređaje koji podržavaju ovakav prenos. Isti mehanizam pruža i mnogo bržu pripremu videa za ručne (handheld) uređaje kao što su PDA ili smartphone, jednostavnim drag&drop funkcijama između povezanih uređaja u Windows 7 sistemu.

Pročitajte i:  Microsoft i novi AI asistent za vozače

“Pripremamo nešto vrlo posebno za lansiranje Windows-a 7, kada će naši OEM partneri predstaviti neke zaista uzbudljive nove PC-je nastale na osnovu istraživanja želja korisnika i uz njihove sugestije” kaže Mike Ybarra, generalni direktor Windows Product Management u Microsoft korporaciji. “U sprezi sa AMD VISION tehnologijom, korisnicima se isporučuje vrlo bogat multimedijalni sadržaj i obezbeđuje nesvakidašnje brzo iskustvo u upravljanju računarom kakvo do sada nismo mogli da postignemo.”

Najavu pomenutih VISION mobilnih platformi, AMD prati i novim softverom. Lansirani su novi Fusion Media Explorer software i Fusion Utility for Mobility. Fusion Media Explorer koristi mogućnosti VISION tehnologije uz 3D interfejs kojim upravljate medijskim sadržajima, prečicama za upload sadržaja na Facebook i Flickr (uz prethodnu pripremu koju gotovo da nećete ni osetiti), Auto DJ funkcije za žurke, te mnoge druge. Fusion Utility for Mobility je softver koji treba da se pobrine o što dužem radu u baterijskom režimu rada, a oba softvera su već raspoloživa za preuzimanje.

AMD je u saradnji sa drugim softverskim kućama pripremio ili priprema veći broj programa koji se takođe oslanjaju na VISION platformu i koristeći CPU/GPU kolaboraciju obavljaju mnoge zadatke brže nego što smo to do sada imali prilike da vidimo, a više o ovim programima i računarima sa VISION platfomom koji se uskoro očekuju iz kompanija Acer, Asus, HP i MSI pisaćemo čim nam se ukaže prilika da ih bolje upoznamo.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Izvor: AMD, AMD Adriatic


[nggallery id=9]

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,