AMD predstavio novi 45-nanometarski procesor

PCPress.rs ImageAMD je 13. novembra predstavio novu verziju serverskog procesora Opteron sa četiri jezgra. Radno ime ovog procesora je Shanghai i on će se proizvoditi 45-nanometarskim procesom. Odgovorni iz AMD-a ističu da će novi Opteron ponuditi do 35% više procesorske snage uz isto toliku manju potrošnju energije u neaktivnom stanju.
Kao rezultat novog dizajna, Shanghai će moći da radi na znatno višim radnim taktovima u odnosu na stare verzije Opteron-a, uz istu krivu potrošnje energije. Keš trećeg nivoa je povećan na 6 MB, što će značajno ubrzati virtualizaciju, Java aplikacije i rad sa bazama podataka. Podrška memoriji DDR2 800 će takođe ubrzati aplikacije koje memoriju intenzivno koriste, a za sredinu sledeće godine se najavljuju dalja poboljšanja arhitektura AMD Direct Connect i HyperTransport™ 3.0, što će brzinu komunikacije između dva procesora povećati do 17,6 GB/s.
Osim novog proizvodnog procesa, na veću energetsku efikasnost utiču i nove metode štednje energije – jedna od njih je tehnologija Smart Fetch koja zaustavlja rad neaktivnog jezgra bez uticaja na rad aktivnih. U AMD-u ističu da se na ovaj način sa Opteron-ima tipične potrošnje od 75 W postiže bolji odnos između performansi i potrošnje nego sa sličnim konkurentskim procesorima tipične potrošnje od 50 W.
Shanghai će moći da se koristi u serverima sa 2 do 8 procesora, sa istim podnožjima Socket 1207 koja su korišćena za stare Opteron-e, što uz slične tremalne karakteristike omugućava laku nadogradnju; AMD obećava da ni sledeća generacija ovih procesora (radnog imena Istanbul) neće menjati podnožje.
Procesori Shanghai radnog takta od 2,3 do 2,7 GHz tipične potrošnje 75 W već su sada na raspolaganju proizvođačima servera, dok su još štedljivija verzija HE (55 W) i nešto snažniji model SE (105 W) planirani za početak naredne godine. U isto vreme treba očekivati i 45-nanometarske procesore za stone računare, zajedno sa platformom Dragon. Mnogi proizvođači servera najavili su svoje modele zasnovane na novom Opteron-u, između ostalih IBM, Dell, HP, Sun i Fujitsu Siemens.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče
SBB

Tagovi: , , , , , ,