WiMax vs LTE?

200811131842246[1]

Nortel i T-mobile uspešno su završili test LTE tehnologije na vozilima u pokretu, što je jasan korak dalje u njenom sve širem usvajanju. LTE je nova mobilna tehnologija za prenos podataka koja treba da obezbedi maksimalne brzine prenosa od 170 Mbps/50Mbps (download/upload) čak i u vozilima koja se kreću oko 70 km/h. Istovremeno, kompanija Nortel je zvanično objavila da ima podršku od oko 80% 4G mobilnog tržišta za dalji razvoj i implementaciju ove tehnologije.

Sa druge strane, gospodin Ron Resnik, predsednik WiMax foruma naglašava da je LTE još uvek oko 3-5 godina iza WiMax tehnologije kad je u pitanju komercijalna primena. U prilog tome idu i činjenice da je 29. septembra WiMax počeo sa komercijalnim servisom u Baltimoru (USA) gde je kompanija Sprint Nextel ponudila korisnicima servis pod nazivom Xohm. Takođe, japanski UQ Communications najavljuje početak rada WiMax servisa za januar 2009. godine. Servis će pokrivati 23 distrikta u Tokiju, a mesečna pretplata iznosiće oko 4300 jena (36 evra).

Nasuprot tome, Kina i većina evropskih zemalja čvršće je opredeljena da razvija LTE tehnologiju i mreže. Da stvar bude komplikovanija, tu je i standard UMB (Ultra Mobile Broadband) koji je kompatibilan sa postojećim CDMA mobilnim mrežama. Većina operatera još uvek razmatra sve tri opcije.

Pročitajte i:  PC Press video: Kako do Midjourney vizuelnih rešenja, Ljubomir Ristić, Comtrade Group

Izvor: PC Press, Taipei Computer Association

Evolution_big[1]

LTE (LongTerm Evolution) je tehnologija za bežično umrežavanje proistekla iz 3GPP inicijative. Iako ima mnogo sličnosti sa WiMax tehnologijom (obe su IP mreže bazirane na vrlo sličnom modelu modulacije signala), LTE obezbeđuje brži prenos, brži odziv (svega 5 ms) i u stanju je da opsluži do 200 korisnika za koje odvaja po 5 MHz propusnog opsega. Kada bazna stanica (repetitor) nije preopterećen, za korisnika se rezerviše 20 MHz opsega, što omogućava download od oko 100 Mbps i upload od 50 Mbps.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,