AMD Radeon RX 7900 lansiran sa sličnim specifikacijama kao XT model

Nedavno je otkriveno da AMD ima dva nova GPU-a u pripremi za lansiranje u septembru, a razmatra se i mogući treći GPU.

PCPress.rs Image

Kartica za koju smo mislili da može postojati negde u laboratoriji je stvarni proizvod

Dva GPU-a za koja smo znali da postoje bila su RX 7800 i 7700, a bilo je i glasina da je moguće da postoji i RX 7900 GPU koji nije XTX/XT. Sada je potvrđeno da ova kartica postoji, i to je u suštini skraćeni Radeon RX 7900 XT. Ima isti broj jezgara, ali sa nekim delovima onemogućenim i dekonfigurisanim. Čini se da ovaj SKU za sada ide na kinesko tržište, ali bi lansiranje u SAD takođe moglo biti neizbežno.

Slika kutije kartice je otkrivena na Tviteru od strane korisnika po imenu @wxnod, i pokazuje da je GPU od 16 GB u poređenju sa 20 GB Radeon RX 7900 XT. Međutim, navodno ima isti broj računarskih jedinica (CU) kao i XT kartica, sa 84. Ovo je zanimljivo otkriće, jer se mislilo da će 7900 ponuditi 70 CPU-a kako bi se ostavio mali jaz između njega i XT, ali to nije slučaj. Osim te jedne sličnosti, dva GPU-a su prilično različita. 7900 ima užu 256-bitnu memorijsku magistralu u poređenju sa 320-bitnom magistralom koja se koristi na XT-u. Ta uža magistrala takođe znači da će imati 64MB beskonačne keš memorije u poređenju sa 80MB na XT-u. Takođe će verovatno ponuditi niže taktove igre, što će rezultirati nižim TDP-om.

Što se tiče potrošnje energije, RX 7900 XT je ocenjen na 315W, a kartica sa kojom će se ovaj GPU verovatno takmičiti — RTX 4070 Ti — ima TDP od 285W. Inače, koristi dvostruke osmopinske konektore za napajanje, pošto se AMD drži stabilno na starijem ATX standardu kako bi ljudima olakšao proces nadogradnje. Kartica je i dalje monstruozna, sa hladnjakom od 3,5 slota i dizajnom sa tri ventilatora, isti kao i trenutne Sapphire Nitro Radeon kartice.

Jedan fascinantan detalj je da kada uporedite zadnju stranu GRE kartice, koja je skraćenica za Golden Rabbit Edition, sa postojećim Radeon RX 7900 XT, možete videti donji deo matrice i držač za zadržavanje malo manji na novom GPU-u. Ovo je čudno jer oba modela koriste istu Navi31 kockicu. Međutim, misterija bi mogla da bude rešena novim curenjem podataka koje pokazuje da je AMD razvio manji paket za Navi31 koji je dizajniran da omogući svojim partnerima da kreiraju dummy ploče za dolazeće Navi32 GPU-ove. Manji Navi31 isporučuje se partnerima mesecima kako bi im omogućio da pripreme svoje Radeon 7800 i 7700 ploče bez stvarnih matrica.

Što se tiče cena, iako je RX 7900 XT lansiran na 899 dolara, sada je pao na 849 dolara. To znači da će ova ne-XT verzija verovatno biti na nivou od 749 dolara kako bi smanjila cenu od 799 dolara za RTX 4070 Ti. Ta Nvidia ploča takođe ima samo 12 GB memorije, tako da ako bi AMD mogao da se približi u performansama dok nudi više memorije, mogao bi da ima ubedljiv GPU. 

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: