AMD 7900 XT bi mogla biti prva PCIe 5.0 grafička kartica

AMD-ove predstojeće grafičke kartice sledeće generacije će navodno podržavati PCIe Gen 5.0 kompatibilnost, prema novom izveštaju. Kako su izvestili VideoCardz i Wccftech, tehnološki insajder Kepler_L2 pronašao je zanimljivu poslasticu unutar zakrpa arhitekture GFX11.

PCPress.rs Image

Ako se detalji otkriveni u novim ažuriranjima na kraju pokažu kao tačni, onda će Team Red biti prva kompanija koja će na tržište izbaciti PCIe Gen 5 grafičku karticu (o kojoj se pričalo da je vodeći AMD Radeon RX 7900 XT).

AMD je objavio brojna ažuriranja za GFX11 putem zakrpa za Linux kernel — GFX1 je posebno povezan sa arhitekturom RDNA 3 sledeće generacije. Konkretno, čini se da će Navi 31 ploče (najmoćniji asortiman AMD video kartica sledeće generacije) biti GPU-ovi koji imaju podršku za PCIe Gen 5.0 k16 trake.

Naravno, uvek se očekivalo da će AMD integrisati podršku za PCIe Gen 5.0 za Radeon RX 7000 GPU, ili bar neke od njih. Kao što je naveo Wccftech, AMD je takođe bila prva kompanija koja je svoju RX 5000 seriju i HD 7000 seriju opremila kompatibilnošću PCIe Gen 4.0 i PCIe Gen 3.0.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Što se tiče prednosti koje će PCIe Gen 5.0 ponuditi u poređenju sa standardom PCIe Gen 4.0 trenutne generacije, brzine prenosa će biti udvostručene sa 64GB/s (16 GT/s) na 128GB/s (32 GT/s). VideoCardz kaže da će „ovo imati značajan uticaj na propusni opseg za skladište sledeće generacije“.

Ali da li to donosi bilo kakvu opipljivu korist krajnjem potrošaču, odnosno igračima? Pa ne baš. U stvari, Nvidia, najveći proizvođač GPU-a na svetu, navodno će se držati PCIe Gen 4.0 za RTX 40 seriju.

Zašto? Tom’s Hardware prikladno ističe da bi odabir za dizajn svojih budućih kartica sa PCIe 4.0 kompatibilnošću umesto toga video da bi igrači dobili optimalne performanse od RTX 40 ploča preko postojećih platformi od AMD-a do Zen 3 procesora. Jednostavno rečeno, postoji mnogo šira publika sa PCIe 4.0.

PCIe 5.0 naspram PCIe 4.0

Štaviše, na kraju, PCIe 5.0 je novi standard. U svakom slučaju, zaista nećete primetiti nikakvu razliku kada igrate igre, bilo da imate PCIe 4.0 ili prethodni.

Pročitajte i:  Prodaja CPU-ova konačno prestigla „pandemijski“ nivo

Uz to, Tom’s Hardware ističe da ukoliko AMD odluči da razvije svoje Radeon RX 7000 GPU-ove sa podrškom za PCIe 5.0, onda bi Team Red teoretski imao prednost kada je u pitanju marketing.

Što se tiče drugih pristupa dizajnu koje AMD koristi sa RDNA 3 GPU-ovima, neki od njih će zaista doneti značajna poboljšanja u odnosu na sve postojeće video kartice. Naročito se navodi da kompanija razvija Radeon XT 7000 ploče sa modulom sa više čipova (MCM). Pouzdani tehnološki insajder, Moore- ov zakon je mrtav, čak je naglasio da su višestruke matrice „velika prednost u odnosu na Ada Lovelace “.

Takođe smo čuli da će AMD GPU sledeće generacije „desetkovati Nvidiju u efikasnosti u celoj liniji“. Nvidia, očigledno, ima svoje trikove u rukavu. Oni su navodno već uložili najmanje 10 milijardi dolara i imaju pristup znatno većoj količini sredstava za korišćenje u poređenju sa AMD-om.

U svakom slučaju, obe kompanije se očigledno ne suzdržavaju kada je u pitanju bitka sledeće generacije. Očekuje se da će Nvidia predstaviti prve proizvode za nadolazeću generaciju u septembru, dok se AMD priprema za lansiranje Radeon RX 7000 nekoliko meseci kasnije.

Pročitajte i:  AMD Ryzen 8700G "delidded" – radi na 25 stepeni Celzijusa manje i do 17% brže

Izvor: digitaltrends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: