AMD za još bolji Ryzen

Prva generacija Ryzen procesora donela je značajnu vrednost za uloženi novac, a AMD dobro zna da se tempo ne sme ispuštati. Već je stigla druga generacija, pa smo isprobali AMD Ryzen 5 2600X.

PCPress.rs ImageDruga generacija Ryzen procesora donosi niz unapređenja, od kojih se počinje sa optimizacijom unutrašnjih resursa kojima arhitektura raspolaže. Dobra vest je da se AMD nije tu zaustavio, već da je unapredio i proizvodni proces kako bi procesori dostigli više radne frekvencije. Izvršene su optimizacije na pojedinačnim jezgrima kako bi se podigao nivo performansi u igrama. Prethodna generacija je upravo na tom planu zaostajala za konkurencijom, makar u nijansama. Sa druge strane, Intel procesori su zaostajali u oblasti kreiranja sadržaja. Pre nego što se bacimo na konkretan model, naglasićemo da nema brige što se kompatibilnosti tiče. Vlasnici prethodne generacije matičnih ploča sa AM4 ležištem će moći da ugrade Ryzen 2 procesore bez problema, a jedino je bitno obratiti pažnju da ploča poseduje najnoviji BIOS.

PCPress.rs ImageAMD je ovog puta krenuo na tržište sa dva nova procesora, od kojih jedan pripada Ryzen 7, a drugi Ryzen 5 kategoriji. Mi smo dobili potonji model na test. Reč je o 6‑jezgarnom procesoru kod koga se broj logičkih jezgara duplira – 12. Procesor ima 16 MB L3 memorijskog keša, te 576 KB L1 odnosno 3 MB drugostepene keš memorije. Bitno je naglasiti da je AMD bitno smanjio latencije između keš memorije i samih jezgara odakle dolazi poboljšanje performansi.

Pročitajte i:  AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

Kontroler ugrađen u Ryzen 2 podržava 20 PCI‑Express 3.0 linija. Njih 16 se koristi za rad sa grafičkim karticama, dok se preostale četiri koriste za brzu komunikaciju sa M.2 NVMe x4 SSD diskovima. Sam procesor radi na nominalnoj frekvenciji 3,6 GHz, a kroz boost mehanizam po potrebi automatski ubrzava do 4,2 GHz.

PCPress.rs ImageMnožilac je otključan, pa možete da očekujete i solidne overklokerske performanse. Čak je i isporučeni Wraith Spire kuler dovoljan za manje ambiciozne overklokere. Ipak, reč je o procesoru sa TDP‑om od 95 W za koji savetujemo neki napredniji rashladni sistem u slučaju većih želja za povećanjem napona i overklokom.

Rezultati koje je procesor postigao na testu su odlični. Nova generacija donosi veće radne frekvencije, a AMD je globalno „utegao“ drugu generaciju Ryzen procesora tako da sada donose još bolje performanse u svim aspektima. Zato je Ryzen 2 2600X odličan izbor koji se visoko kotira na tržištu. Povrh svega, novi procesori su kompatibilni sa prethodnom generacijom matičnih ploča, tako da je tranzicija veoma laka. A ako ste zaostali koju godinu za aktuelnim hardverom, šta čekate? Ryzen je odličan kandidat!

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

www.amd.com

(Objavljeno u PC#255)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,