AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

Pre nekoliko dana kružila je glasina da AMD priprema procesore serije EPYC 4004 bazirane na Zen 4 arhitekturi u AM5 formatu.

PCPress.rs Image

EPYC 4004 CPU-ovi sa 3D V-Cache-om za AM5 platformu već su na prodaju na eBay-u

27. aprila je jedan entuzijasta sa ChipHell foruma rekao da je primetio ove CPU-ove na eBay-u. Budući da informacije dolaze iz nezvaničnog izvora, treba ih uzeti sa zrncem soli.

S obzirom da AMD-ovi procesori serije EPYC 4004 dolaze u AM5 pakovanju, verujemo da će replicirati specifikacije broja jezgara svojih desktop pandana, tako da ne očekujte da imaju više od 16 jezgara ili funkciju EPYC I/O matrice. Na kraju krajeva, pakovanje se prilagođava određenim CCD-ima i IOD-ima u smislu fizičkih dimenzija, napajanja i I/O mogućnosti.

U međuvremenu, pretpostavljajući da su ovi EPYC CPU-ovi stvarni, očekujte da će koristiti premijum silikon i podržavati suštinski iste funkcije kao AMD-ovi Ryzen Pro 7000 serije procesora, možda bez daljinskog upravljanja. U međuvremenu, AMD-ovi proizvodi serije EPYC 4004 mogli bi ciljati aplikacije sa velikim količinama podataka, poput servera za male poslovne subjekte, serverskih grana, servera za backup i skladištenje, servera za razvoj/testiranje ili posvećenih aplikacija servera, gde je potrebna visoka procesorska snaga i proširena dostupnost. Serveri u obliku tornja i dalje su prilično popularni, uprkos rasprostranjenosti oblaka.

Pročitajte i:  Najbolja RAM memorija za AMD Ryzen 7 8700F

Pažljiv pogled na AMD-ovu Zen 4 liniju proizvoda ukazuje da bi kompanija mogla da se pozabavi tim serverskim tornjevima sa posebnom linijom proizvoda. AMD trenutno nudi više procesora baziranih na Zen 4 arhitekturi, uključujući EPYC 9004 seriju u SP5 pakovanju za datacentre i HPC; EPYC 9704 seriju u SP5 form-faktoru za oblak datacentara; EPYC 8004 seriju u SP6 form-faktoru za telekomunikacije i edge servere; Ryzen Threadripper Pro 7000W/WX za ekstremne radne stanice; Ryzen Pro CPU-ovi za komercijalne klijentske PC-ove; i Ryzen procesore za obične klijentske mašine.

Zaljubljenik u tehnologiju bi se pitao koja je ključna razlika između AMD-ovih EPYC 4004 serija i AMD-ovih Ryzen Pro 7000 serija CPU-ova. Glavna razlika između ovih procesora će biti uslovi garancije: Ryzen Pro porodica je dizajnirana za poslovne i komercijalne desktop/laptop računare koji se koriste osam do 12 sati dnevno, dok EPYC radi 24/7, 365 dana u godini. Ali naravno, ovo je naša pretpostavka. 

Izvor: Tomshardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *